O substanța chimică folosită pentru curățarea hainelor poate afecta creierul

O substanța chimică folosită pentru curățarea hainelor poate afecta creierul Sursa foto: Sutterstock

O substanță chimică de curățare ar putea determina o creștere a cazurilor de Parkinson, avertizează oamenii de știință. Cercetătorii spun că tricloretilena poate dăuna creierului.

Substanța chimică, cunoscută și sub numele de TCE, a fost folosită timp de zeci de ani în curățarea chimică, degresante, anestezice și pesticide. Deși este interzisă în Marea Britanie, milioane de oameni au fost expuși la această substanță în industriile în care activau.

Muhmmad Ali, Michael J Fox și Billy Connolly au avut de suferit din cauza acestei substanțe. Un studiu condus de Universitatea Rochester din New York a descoperit șapte pacienți care aveau Parkinson cauzat de tricloretilenă. Fiecare a fost expus la substanța chimică toxică și mai târziu a dezvoltat boala Parkinson, care provoacă tremurături, leziuni ale nervilor, slăbiciune și probleme de memorie.

Dr. Ray Dorsey a spus: „ Am descoperit cum TCE provoacă boala Parkinson. Cazurile descriu persoane care au fost expuse la TCE în mediul de lucru. Solicităm mai multă cercetare și interzicerea acestei substanțe chimice care a provocat daune incomensurabile sănătății publice.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Efectele pot să apară după câțiva ani

Oamenii de știință nu știu cum ajunge să afecteze organismul această substanță, dar sugerează că TCE paralizează mitocondriile vitale, care furnizează energie pentru celulele creierului. Acest lucru oprește funcționarea corectă a nervilor și poate duce la boli grave. Efectele pot să apară după câțiva ani în care o persoană a fost expusă la această substanță.

TCE poate provoca cancer, iritarea plămânilor sau a stomacului sau probleme la ficat și rinichi pe termen lung. „Utilizarea principală a tricloretilenei este folosit în curățarea și degresarea metalelor. Publicul larg poate fi expus la cantități foarte mici de tricloretilenă prin expunerea la aer contaminat, apă potabilă sau alimente. Cei implicați în fabricarea sau utilizarea tricloretilenei, în special cei din industria degresării, pot fi expuși la un nivel mult mai ridicat decât populația”, potrivit The Sun.