Disfuncţiile de natură sexuală sunt frecvent o consecinţă directă a bolilor cardio-vasculare, însă de vină pot fi şi alte afecţiuni cronice precum diabetul. "Toate funcţiile corpului, inclusiv cea sexuală, depind de o bună circulaţie sanguină. Corpul nostru se hrăneşte şi se menţine viguros şi activ prin transportarea de oxigen, hormoni şi nutrienţi către toate ţesuturile şi celulele cu ajutorul sângelui", explică medicul american Madeleine Castellanos, specialist în problemele sexuale ale bărbaţilor.

Deşi de cele mai multe ori circulaţia sanguină este asociată cu inima, creierul sau muşchii, ea este la fel de importantă pentru funcţionarea organelor genitale. "Erecţia este rezultatul unui joc al circulaţiei sanguine în organul genital", precizează Roxana Mischianu, medic primar psihiatru şi sexolog la Spitalul "Colentina" din Bucureşti.

În cazul femeilor, o circulaţie a sângelui bună ajută la creşterea sensibilităţii în zona genitală şi la o lubrifiere mai bună.

Erecţia scade când circulaţia e defectuoasă

De multe ori, o problemă de ordin sexual este primul semnal care anunţă că circulaţia sanguină este defectuoasă şi o vizită de rutină la medic se poate sfârşi cu diagnosticarea unei arteroscleroze sau a altei probleme cardiovasculare grave.

"Disfuncţiile sexuale legate de circulaţia sanguină apar mai ales la bărbaţi, odată cu înaintarea în vârstă şi cu creşterea incidenţei problemelor cardiovasculare", mai spune Roxana Mischianu.

Inima bolnavă bochează semnalele hormonale

Arteroscleroza este principala problemă cardiacă care are efecte negative şi asupra funcţiei sexuale. Când arterele se înfundă, nu mai pot răspunde la fel de bine la semnalele hormonale care apar în timpul excitaţiei sexuale şi există posibilitatea ca, atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor, circulaţia sanguină să nu se poată accelera suficient de mult încât să ajungă la ţesutul erectil.

Pentru a preîntâmpina o astfel de afecţiune, specialiştii vă recomandă să ţineţi o dietă echilibrată, cu puţine zaharuri (inclusiv fructoză), acizi graşi dăunători, carbohidraţi şi sare pentru a menţine arterele în formă.

Alte afecţiuni legate de sistemul circulator care pot avea un cuvânt de spus şi în privinţa vieţii sexuale sunt diabetul şi hiperglicemia.

"Diabetul e o boală a vasului de sânge, în urma căreia automat suferă şi nervii. Ca urmare, apare polineuropatia diabetică", precizează sexologul român. Aceasta este o afecţiune care provoacă leziuni ale nervilor, în special la nivelul membrelor inferioare, dar şi al organelor sexuale. Dacă nervii nu funcţionează corespunzător, se poate ajunge la pierderea parţială a senzaţiei din acele zone ale corpului. Puteţi evita astfel de probleme ţinându-vă glicemia sub control, mâncând puţin şi des şi consumând cât mai puţin alcool.

Citiţi şi:

  • Bărbaţii români cu o viaţă sexuală satisfăcătoare sunt mai fericiţi
  • O viaţă sexuală mai bună în 2012. Cinci idei pentru reuşită
  • Cât de des ne gândim la sex?