Evenimentul Zilei > Actualitate > Boc s-a răzgândit: vrea automobil electric românesc
Boc s-a răzgândit: vrea automobil electric românesc

Boc s-a răzgândit: vrea automobil electric românesc

Premierul Emil Boc a anunţat că mâine va fi înfiinţat un grup interministerial care să elaboreze strategia României privind fabricarea automobilului electric.

Astfel, de la „o idee năstruşnică”, automobilul verde va deveni un un avantaj real pentru protecţia mediului, a declarat Boc, în cadrul conferinţei Mediafax Talks about Auto Industry, informează agenţia de presă.  Grupul interministerial va fi constituit mâine, în cadrul şedinţei Guvernului.

„Aşa cum cu zeci de ani în urmă, dar nu cu foarte mulţi, când apărea primul computer care nu încăpea într-o jumătate din sala aceasta şi astăzi discutăm de laptopuri şi de calculatoare în miniatură, sunt convins că şi aici tehnologia va evolua în câţiva ani buni, iar automobilul electric nu va fi doar o idee năstruşnică, va fi un lucru real, impus atât de nevoile vieţii de zi cu zi, cât şi de resursele planetei şi nu în ultimul rând de protecţia mediului”, a precizat Emil Boc.

Şeful Cabinetului a mai spus că, prin utilizarea automobilelor electrice, se va reduce dependenţa de combustibilii fosili. De asemenea, chiar dacă la început preţul acestui tip de autovehicule va fi mai mare, în timp automobilele verzi vor deveni accesibile.

Considerat un model foarte accesibil, din punctul de vedere al preţului, noul SUV Dacia Duster l-a cucerit şi pe premierul Emil Boc. Asemeni preşedintelui Traian Băsescu, care a devenit proprietarul unui Duster roşu, Boc a spus că, atunci când îşi va schimba maşina, îşi va cumpăra un SUV Duster.

Rablele, înlocuite de maşini produse în România

Guvernul va continua să susţină industria auto şi anul acesta, prin continuarea programului „Rabla” şi prin acordarea de garanţii guvernamentale şi ajutoare de stat constructorilor locali, a mai spus Emil Boc. Potrivit premierului, jumătate din cele 12.300 de maşini noi achiziţionate prin programul „Rabla” au fost produse în România.

Proprietarii persoane fizice au casat 103.000 de rable prin programul de înnoire a parcului auto, în vreme ce firmele au ridicat aproximativ 400 de tichete valorice. Mâine, Guvernul va decide suplimentarea fondurilor alocae programului „Rabla”, astfel încât să poată fi eliberate alte 50.000 de vouchere.

La jumătatea lunii martie, Executivul a mai suplimentat bugetul alocat programului „Rabla” cu 190 milioane lei, pentru achiziţionarea unui număr suplimentar de 50.000 vouchere utilizate la casarea maşinilor uzate.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.