În acest context, premierul Emil Boc a declarat că va discuta personal cu bancherii, pentru a afla motivele pentru care aceştia nu vor să crediteze achiziţia de locuinţe prin programul prima casă. Totuşi, principala piedică din calea celor care vor să îşi construiască o locuinţă prin programul Prima casă o reprezintă "lentoarea" cu care primăriile eliberează autorizaţii de construire, apreciază premierul.

Creditele acordate prin programul Prima casă sunt garantate de stat, prin intermediul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM. Pentru a obţine garanţia, băncile trebuie să depună un dosar care să conţină şi autorizaţia de construire.

Prin programul "Prima Casă", Guvernul garantează creditele pentru cumpărarea unei locuinţe în limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja începute. Persoanele care vor să îşi construiască o locuinţă beneficiază de o garanţie de 70.000 euro, iar cumpărătorii organizaţi în asociaţii vor avea o garanţie de câte 75.000 euro, tot pentru case noi.

Cei care vor dori să îşi reabiliteze termic locuinţa, vor putea accesa credite după data de 2 august, după ce Fondul Naţional de Garantare a Creditelor IMM  va încheia convenţiile de garantare cu băncile interesate, în limita unui plafon de garanţii stabilit pentru acest an la 50 milioane euro. Până acum, doar CEC Bank a confirmat implicarea în acest program.

Creditul pentru reabilitare termică a locuinţelor:

  • Se va acorda în lei,
  • Este garantat de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor IMM,
  • Are dobândă subvenţionată, după modelul programului "Prima Casă",
  • Poate fi contractat pentru o perioadă de cinci ani.