Black Sea Tall Ships Regatta 2014  se desfăşoară sub patronajul preşedinţilor ţărilor gazdă Rosen Plevneliev – Bulgaria, Vladimir Putin -Federația Rusă, Traian Băsescu – România. La Constanţa, pregătirile pentru marele eveniment la care sunt aşteptaţi peste 100.000 de vizitatori, sunt în plină desfăşurare. Reprezentanţii Sail Training International, un ONG din Marea Britanie, care de aproape 60 de ani se ocupă numai de coordonarea regatelor cu veliere mari, au ajuns la Constanţa pentru a verifica stadiul pregătirilor. Vin din Federaţia Rusă şi, după Constanţa, vor merge la Varna. “Pentru prima dată în istoria Mării Negre, vom avea o flotă de 45 de veliere care vor concura pe traseul Varna, Novorossiysk, Soci, Constanţa. Regata va porni la începutul lunii mai din Varna şi în Constanţa vor acosta între 24 şi 27 mai, în jurul Teminalului de pasageri din port” explică managerul de proiect, Alin Vintilă, din partea Navigator Yacht Club. Este o asociaţie non profit care promovează activităţi în domeniul iahtingului şi al instruirii în navigaţia cu pânze şi care este responsabilă de organizarea evenimentul de la Constanţa. Suma pentru desfăşurarea în condiţii optime a Regatei, la Constanţa, este în jur de 500.000 euro iar banii vor fi obţinuţi numai de la sponsori privaţi.
Publicul va urca pe veliere şi va participa la festival 
Potrivit lui Alin Vintilă,”publicul va avea acces gratuit să viziteze navele, vor interacţiona cu echipajele, cu care vor avea de împărtăşit poveşti de pe mare, vor urca pe catarge, la puntea de comandă, publicul va fi mai degrabă participant decât spectator”. Pe lângă atracţia principală, care sunt navele, va fi organizat un festival atractiv, vor fi activităţi culturale, parade, concerte, focuri de artificii, care vor menţine publicul în zonă pe durata celor trei zile ale Black Sea Tall Ships Regatta 2014. Alături de velierul românesc Adornate şi iahtul Apollodor va concura şi bricul Mircea, nava şcoală a Academiei Navale. “Întâmplător sau nu, această Regată este în onoarea acestui simbol al marinăriei româneşti. Vom participa la eveniment cu ofiţeri de legătură pentru toate navele, peste 40 de studenţi. Ne vom implica în asigurarea bunei desfăşurări a paradei echipajelor, a activităţilor sportive, cu cadre didactice de specialitate” spune Lucian Neacşu, purtătorul de cuvânt al Academiei Navale “Mircea cel Bătrân”
“ Imaginea uriaşei flote de veliere este copleşitoare “
Partenerii organizatorilor Regatei sunt Academia Navală Mircea cel Bătrân, Administraţia Portului Constanţa şi există asigurări că primăria Constanţa va oferi sprijin administrativ şi logistic. Mai exact, cu accesul transportului public până în zona Terminalului de pasageri din port, posibilitatea de a organiza o paradă a echipajelor în oraş, ceremonia de premiere, care va avea loc în parcul din centrul oraşului. Consiliul Judeţean Constanţa va facilita intrarea gratuită la muzee şi la toate atracţiile culturale din oraş pentru cei peste 1000 de membri de echipaj şi oaspeţi ai velierelor care vor ancora la Constanţa. “O flotă de o asemenea dimensiune, aflată pentru prima dată la Constanţa, va fi o imagine copleşitoare şi de senzaţie pentru toţi spectatorii pe care îi aşteptăm aici, în luna mai” a dat asigurări Peter Newell, directorul cursei navale al Black Sea Tall Ships Regatta 2014.
Acest articol este proprietatea Evenimentului zilei și este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parțială a conținutului se poate face doar cu citarea sursei, astfel: pentru publicațiile tipărite – ziarul Evenimentul zilei, iar pentru publicațiile online – www.evz.ro

Te-ar putea interesa și: