Evenimentul Zilei > Justitie > BIOTERRA ÎN FAŢA INSTANŢEI. Prodecanul-penal primea şpăgi în bani şi în ciment
BIOTERRA ÎN FAŢA INSTANŢEI. Prodecanul-penal primea şpăgi în bani şi în ciment

BIOTERRA ÎN FAŢA INSTANŢEI. Prodecanul-penal primea şpăgi în bani şi în ciment

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au solicitat, astăzi, instanţei de judecată, arestarea preventivă a lui Florin Adrian Dulugeac, prodecan şi şef de lucrări la Facultatea de Control şi Expertiza Produselor Alimentare - Universitatea Bioterra. În motivarea lor, procurorii arată cum le trimitea studenţilor sms-uri cu rezultatele examenelor şi cum a influenţat-o pe colega lui de la Facultatea de Drept să ajute studenţii să treacă "ca gâsca prin apă" prin unitatea de învăţământ.

Astăzi, magistraţii vâlceni decid dacă profesorul Florin Adrian Dulceag, prodecan la Universitatea Bioterra, va fi arestat sau nu. Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea l-au reţinut, ieri, sub acuzaţiile de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, luare de mită, primire de foloase necuvenite, fals intelectual şi material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi instigare la fals intelectual şi material în înscrisuri oficiale
Până la acest moment al urmăririi penale, anchetatorii au stabilit că, la data de 4 aprilie 2012,  Florin Adrian Dulugeac, în calitate de cadru didactic în cadrul Universităţii Bioterra Bucureşti – Facultatea de Control şi Expertiza Produselor Alimentare, a furnizat unui student răspunsurile corecte la întrebările testului grilă care au constituit subiectele unui examen, prin intermediul unui mesaj de tip SMS. Tânărul susţinea, atunci, una dintre probele examenului de licenţă iar răspunsurile le-a primit chiar în timpul examenului. Ulterior, s-a constatat că acesta a promovat proba scrisă a examenului de licenţă cu nota 9. În mod asemănător a procedat şi cu alţi patru candidaţi, în zilele de 3 şi 4 aprilie.
Prodecanul de la Drept, la comanda lui Dulugeac
S-a mai stabilit şi faptul că prodecanul a acordat note la examenele semestriale ori anuale aferente anilor I şi II de studiu la Facultatea de Drept, unui alt student, fără ca acesta să susţină ori să se prezinte în vederea susţinerii vreunui examen. Totodată, inculpatul a modificat sau a notat, pe 16 iulie, notele obţinute de către alţi şapte studenţi la examenele anuale, fie în scopul majorării notelor obţinute, fie în scopul promovării examenelor.
Folosindu-se de calitatea sa de cadru didactic în cadrul Universităţii Bioterra,  Dulugeac a solicitat şi determinat alţi profesori din cadrul universităţii, care au realizat activitatea de examinare a candidaţilor la examenul de licenţă (proba orală), să acorde note care nu corespund realităţii, respectiv note mai mari faţă de cele corecte, pentru alţi trei candidaţi.
În acelaşi mod, inculpatul a determinat alţi salariaţi din cadrul instituţiei de învăţământ să modifice notele obţinute de către doi candidaţi la probele orale obţinute de aceştia la examenul de licenţă.
Într-un dintre aceste situaţii, profesorul i-a cerut, pe data de 11 septembrie, anul acesta, colegei sale, prodecanul de la Drept,  Elena Laura Harcan, facultate cu profil total diferit faţă de cel al facultăţii în cadrul căreia funcţionează Dulugeac, să corecteze şi să noteze lucrările scrise redactate de anumiţi studenţi cu prilejul susţinerii examenelor anuale ori semestriale restante. Profesorul i-a cerut să treacă notele şi în cataloage.
Studenţii fantomă
Procurorii susţin că au dovezi care certifică faptul că Dulugeac a primit diferite sume de bani ori alte servicii de la studenţi ori absolvenţi ai Universităţii Bioterra. În schimb, el le comunica răspunsurilor corecte la subiectele examenului de licenţă – proba scrisă, le obţinea lucrări de licenţă, ori îi nota în fiecare an fără ca aşa-zişii studenţi să fie prezenţi la examene. Pe "lista de oferte" era şi înscrierea în fiecare an universitar, ori întocmirea unor situaţii şcolare nereale, în vederea absolvirii facultăţii, înscrierii la examenul de licenţă, promovării acestuia şi obţinerii diplomelor de licenţă.
Şpăgi în bani şi ciment
Din actele de urmărire penală a reieşit faptul că, în perioada 2008 – iulie 2012, prodecanul-penal a primit, în mod repetat, de la un student, fie direct, fie prin intermediul unei alte persoane, diferite sume de bani în valoare totală de aproximativ 1500 euro, cu scopul de a asigura înscrierea acestuia la Facultatea de Management Agroturistic din cadrul Universităţii Bioterra, încheierea situaţiilor şcolare anuale (în condiţiile în care studentul nu s-a prezentat şi nu a susţinut nici un examen anual ori semestrial pe parcursul celor patru ani de studiu), înscrierea la examenul de licenţă, furnizarea răspunsurilor corecte la întrebările testului grilă la examenul de licenţă – proba scrisă, obţinerea unei note mari la proba orală a examenului de licenţă pentru ca, în final, să fie "gratulat" cu diploma de licenţă.
După furnizarea răspunsurilor la subiectele examenului de licenţă, susţinerea şi promovarea acestuia, inculpatul a pretins de la acelaşi student, două cife cu beton, primind de la el, cantitatea de nouă tone de beton în valoare de 2.200 lei, fără a achita contravaloarea.
Studentul-electrician
Actele de urmărire penală au stabilit că  Dulugeac a primit, în vara anului 2012, de  la o studentă suma de 200 euro cu scopul de a-i furniza, pe de o parte, o lucrare de licenţă deja redactată pentru a fi susţinută în faţa comisiei de examinare, dar şi pentru a-i facilita, totodată, obţinerea unei note ridicate la proba scrisă a examenului de licenţă, comunicându-i prin telefon, în timpul examenului, răspunsurile corecte la întrebările testului grilă.
Din acelaşi material probator aflat la dosar, a mai rezultat faptul că, în anul 2012, inculpatul a primit, în mod repetat, de la un alt student din cadrul Facultăţii de Management Agroturistic, mai multe servicii gratuite, constând în prestarea unor activităţi de reparaţii instalaţii electrice în folosul Universităţii Bioterra, în schimbul facilitării promovării examenului de licenţă, comunicându-i prin telefon, în timpul examenului, răspunsurile corecte la întrebările testului grilă.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News