Evenimentul Zilei > International > Descoperire istorică. Ce este Big Dipper? Oamenii de ştiină sunt uluiţi
Descoperire istorică. Ce este Big Dipper? Oamenii de ştiină sunt uluiţi

Descoperire istorică. Ce este Big Dipper? Oamenii de ştiină sunt uluiţi

Oamenii de ştiinţă de la un centru de observare astronomică au descoperit cu ajutorul unui telescop din China o nouă stea din constelaţia Ursa mare. Este vorba despre steaua J1124+4545, pe care oamenii de ştiinţă au botezat-o Big Dipper.

Steaua misterioasă conține doar o fracțiune din cantitatea de magneziu și de fierdin, spre deosebire de stelele sale vecine.

În plus, Big Dipper conține foarte mult din elementul ce poartă numele de europiu – cantitatea de europiu este chiar mai mare decât a Soarelui.

 

Până acum nu s-a descoperit la nicio stea din galaxia noastră ca proporțiile de elemente chimice care intră în componența stelei să fie atât de diferite.

Din acest motiv, cercetătorii cred că Big Dipper ar putea să fie vreo rămășiță a unei galaxii pitice bătrâne, care a fost cândva înghițită de galaxia noastră.

„Stele precum aceasta au fost găsite în galaxiile pitice din prezent. Oferă cea mai clară semnătură chimică a evenimentelor trecute de asimilare din Calea Lactee” au explicat autorii studiului

Stelele precum Big Dipper sunt clar străine de galaxia noastră, dar nu sunt unice în Univers. Oamenii de știință au mai observat stele similare la periferia Căii Lactee. Stelele care se formează în galaxii pitice au compoziții similare – majoritatea au cantități destul de mici de sodiu, nichel și zinc, spre exemplu.

„Stelele se formează din nori de gaz interstelar. Proporțiile de elemente din norul părinte oferă o semnătură chimică obsevabilă stelelor formate în acel nor. Așa că stelele care se formează aproape una de alta au proporții similare de elemente”, au precizat cercetătorii.