Denumită Elsa, drona de numai 1,2 kilograme are o anvergură a aripilor de 1,5 metri şi o autonomie de zbor de 45 de minute. Aparatul poate transmite în timp real imagini ale oamenilor dintr-un cartier anume, un stadion sau o zonă frontalieră, atât pe timp de zi, cât şi noaptea. Avantajele sunt de ordin tactic, dar şi economic. Cu un preţ de 35.000 de euro, Elsa ar putea fi o alternativă avantajoasă, comparativ cu costurile de mai multe mii de euro pentru fiecare oră de zbor în cazul unui elicopter. „În Marea Britanie, nu avem drone, ci folosim intensiv elicopterele, însă acestea îi exasperează pe oameni şi provoacă mulţimile, în timp ce drona este silenţioasă“, a declarat Martin Scother, comandantul poliţiei din Sheffield, Marea Britanie, care a asistat la prezentarea aparatului.

O altă măsură de siguranţă care va fi adoptată de poliţia din Paris prevede instalarea a circa 1.000 de camere de luat vederi până la sfârşitul lui 2009, a scris ieri cotidianul „Le Figaro“. Denumit „1.000 de camere video pentru Paris“, proiectul va fi prezentat oficial pe 20 octombrie. Camerele video ar urma să fie amplasate în special în gări şi în zonele de risc, precum Champ-de-mars sau arondismentul 19, multiplicând de patru ori numărul camerelor de supraveghere din capitala franceză. Imaginile ar urma să fie păstrate în arhivă timp de maximum 30 de zile, iar controlul va fi asigurat de un comitet etic desemnat de primarul şi de prefectul Parisului.

Britanicii, mai urmăriţi ca est-germanii

În Marea Britanie, ţara cu cele mai multe camere de supraveghere amplasate în spaţiile publice, un proiect propus miercuri de secretarul de stat pentru afaceri interne, Jacqui Smith, a creat o controversă aprinsă. Guvernul britanic are în vedere crearea unei baze de date care ar putea conţine informaţii privind toate mesajele electronice şi apelurile telefonice. Cotidianul „The Daily Mail“ a reacţionat virulent, avertizând că, prin proiectul propus de secretarul de stat, populaţia britanică va fi mai spionată decât Germania de Est sub dominaţia poliţiei secrete Stasi.