Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > BICHIR: Videanu si demagogia
BICHIR: Videanu si demagogia

BICHIR: Videanu si demagogia

Florian Bichir: ""Nu ma vedeti aici langa dumneavoastra?" a fost intrebarea prin care Adriean Videanu a incercat sa pareze, sa ocoleasca intrebarile insistente ale jurnalistilor care-l inghesuisera."

Spre ghinionul sau, presa aflase ca primarul general al Bucurestiului condusese deszapezirea Capitalei din exoticul Dubai, Emiratele Arabe Unite.

Sa fim bine intelesi! Orice om, inclusiv Videanu, are dreptul sa-si petreaca vacanta oriunde doreste. In plus, nu este vina edilului-sef  ca a nins enorm: cu vremea nu te poti pune. Nu poti face previziuni exacte chiar daca ai cel mai performant buletin meteo din lume.

Altceva e deranjant: circul penibil prin care Adriean Videanu a incercat sa lase senzatia ca este in tara, ca se implica in mod direct in curatenia Bucurestiului. Edilul a intervenit telefonic la unele posturi de televiziune folosind cuvinte-cheie: „vom face”, „vom scoate utilajlele”, „bulevardele sunt blocate”, dorind sa dea impresia ca vorbeste de la fata locului.

Smecherii ieftine, „mangleala proasta”, cum se spune in argou… Iar intentionat sau nu, sefa sa de cabinet, Narcisa Iorga, mai avea un pic de se jura ca Videanu tocmai a trecut pe langa ea, dar nu a bagat-o in seama fiind aplecat asupra unei harti. In realitate, dupa cum a dezvaluit presa, el se afla bine mersi in Dubai sau cel mult in Frankfurt, unde a avut escala. Lucru recunoscut cu o simplitate debordanta chiar de mama primarului.

Este greu de priceput de ce Videanu a apelat la un astfel de subterfugiu. Sa fie de vina faptul ca, in plina canicula, bucurestenii au inceput sa vocifereze cand au aflat ca Videanu era pe Coasta de Azur? Omul a recunoscut franc ca isi programeaza concediul cu un an inainte. Evident nu avea de unde sti ce se va intampla cu vremea aceasta capricioasa.

Putem da exemplul a zeci de mari primari care au fost surprinsi de diverse calamitati in alte localitati in vacanta si care s-au intors rapid. Se facea gaura-n cer, scadea popularitatea PD-ului in Capitala daca Videanu recunostea ca s-a intors rapid din Dubai? La prima vedere nu.

In realitate, Romania este inca bantuita de demagogie. Dar nu orice fel de demagogie, „ci de pizma, de pizma nu de la om la om, ci de pizma colectiva”, dupa cum scria inca din 1924 Mihail G. Cantacuzino. De ciuda colectiva, de invidia populara, pentru ca primarul unui oras este inevitabil un paratrasnet al nemultumirilor.

Orice s-ar intampla sau oricate eforturi ar face, Videanu va fi taxat in permanenta pentru ca, in timp ce marea masa a oamenilor murea de cald, el se racorea in Mediterana. Ca, in timp ce Bucurestiul era sub troiene, el se bronza in Emirate.

Gestul lui Videanu nu poate fi iertat, dar poate fi inteles din punct de vedere politic. Minciuna sa prin omisiune aduce cu cea a lui Ludovic Orban. Daca altadata Videanu era cunoscut pentru sinceritatea sa, cinica uneori, acum s-a schimbat. Bat la usa alegerile si pana si el a inteles ca votul nu este abstract. El reprezinta niste oameni.

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: