Autorităţile din Belarus au majorat, astăzi, preţul benzinei la pompă cu 30%, în medie. Aceasta este ultima măsură dintr-un şir de intervenţii ale autorităţilor care încearcă să ţină sub control criza economică şi să obţină un împrumut de la Fondul Monetar Internaţional, transmite Reuters.
Această majorare decisă de firma petrolieră de stat Belneftekhim, care duce preţul unui litru de benzină la aproximativ un dolar, este a treia scumpire din ultimele două luni.
În total, preţul unui litru de benzină aproape s-a dublat în Belarus din luna martie până în prezent, relatează Agerpres.
Măsura a fost luată "pentru a proteja piaţa internă de exporturile nesancţionate de produse petroliere şi pentru reducerea decalajului dintre preţurile la combustibili în Belarus şi ţările vecine", a anunţat Belneftekhim într-un comunicat.
Majorarea preţului benzinei vine după devalorizarea rublei beloruse, îngheţarea preţului la anumite produse alimentare şi introducerea raţionalizării combustibililor.
La finele lunii mai, valoarea oficială a rublei a fost redusă de la 3.155 ruble pentru un dolar la 4.930 de ruble pentru un dolar.
Săptămâna trecută, Belarus a obţinut un împrumut de trei miliarde de dolari, pe trei ani, de la Comunitatea economică euroasiatică, un organism care grupează mai multe foste republici sovietice printre care şi Rusia.
În plus, guvernul de la Minsk discută şi cu FMI pentru un împrumut de stabilizare de până la 8 miliarde de dolari.
Săptămâna trecută, mai multe asociații de șoferii europeni au solicitat Uniunii Europene să demareze o investigație pe piața carburanților, pentru a determina care ar trebui să fie prețurile corecte.