Evenimentul Zilei > Actualitate > Benfica – Oţelul 1-0. Moldovenii au plecat capul şi la Lisabona
Benfica – Oţelul 1-0. Moldovenii au plecat capul şi la Lisabona

Benfica – Oţelul 1-0. Moldovenii au plecat capul şi la Lisabona

Oţelul Galaţi a cedat, aseară, la Lisabona, cu scorul de 0-1, în ultimul meci din cea mai galonată competiţie europeană intercluburi. Ca şi în jocurile de până la duelul din capitala portugheză, "siderurgiştii" au fost ciuca bătăilor.

Singurul gol al meciului a fost marcat în minutul 7 de paraguayanul Oscar Cardozo. Văzându-se cu sacii în căruţă, lusitanii – care au câştigat grupa în urma acestui succes – nu au mai forţat, în timp ce campionii români au ratat o bună ocazie de gol, prin Paraschiv, şi cam atât. 
Oţelul termină fără niciun punct competiţia din acest an, la fel ca alte două formaţii – croaţii de la Dinamo Zagreb, învinşi aseară cu 7-1 pe teren propriu de Olympique Lyon, şi spaniolii de la Villarreal (0-2 cu Napoli). 
În tur, pe "Naţional Arena", Benfica a învins tot cu scorul de 1-0, la capătul unui meci care a doborât un record în privinţa numărului mic de spectatori prezenţi la un meci din grupele Ligii Campionilor.
"Am un sentiment ciudat după acest joc. Băieţii au încercat, au făcut tot posibilul, dar au pierdut. Mă aşteptam la o replică mai bună din partea echipei mele, pe care au şi avut-o. Cred că am fost echipa mai bună, dar totul se contabilizează pe tabela de marcaj. Meritam mai mult. E al 5-lea meci în care avem momente bune şi pierdem", a declarat, după meci, antrenorul gălăţenilor, Dorinel Munteanu.
BENFICA – OŢELUL 1-0
Cardozo (7)

Doar aproximativ 20.000 de fani portughezi au ţinut să asiste la ultimul meci al Benficăi în Grupa C a Ligii Campionilor, grupă pe care gruparea lusitană a câştigat-o. Mulţi dintre suporterii la meciul cu Oţelul au venit din provincie sau din împrejurimile Lisabonei. Oamenii şi-au lăsat maşinile prin preajma stadionului cu multe ore înaintea meciului şi au cotit-o spre "Mall"-ul din apropiere, considerat unul dintre cele mai mari din Europa. Sute de magazine şi zeci de restaurante stau sub acelaşi acoperiş într-o ordine aproapte perfectă. La ieşirea din "Mall", o mulţime de femei vând fulare cu însemnele meciului Benfica – Oţelul. Preţul, 5 euro bucata. Oamenii nu se uită la mărunţiş.

La poarta 18 a stadionului "Da Luz", imediat după intrare, este un bust al lui Miklós Fehér, fotbalistul maghiar al Benficăi decedat la Guimarăes în 25 ianuarie 2004 la doar 24 de ani în timpul unui meci de campionat. Lângă bust sunt steagul Ungariei şi un buchet de flori. Alături, într-o vitrină se află echipamentul lui Miklós Fehér. Tricoul e sfâşiat pe mijloc. E semn că medicii Benficăi au încercat să-l readucă la viaţă. Sunt acolo jambierele, apărătorile şi ghetele fostului internaţional maghiar…

Înainte de începerea meciului, pe "Da Luz" are loc un ritual deja împământenit. Un vultur, simbol al Benficăi, îşi face numărul. E lansat de îngrijitorul său. Pasărea face câteva tururi ale arenei, după care aterizează la punct fix, pe un podium, la mijlocul terenului. Răsplata e consistentă. Vulturul e recompensat cu bucăţi de carne, apoi e ţinta blizurilor care par să nu îl streseze sub nicio formă. În timpul săptămânii, omul care se ocupă de acest scurt spectacol îşi antrenează păsările. Are doi vulturi. Un titular şi o rezervă, pentru orice situaţie! Se spune că dacă atunci când îşi face numărul vulturul nu aterizează la punct fix, e rău pentru Benfica. N-a fost cazul miercuri seară, când totul a ieşit bine şi pentru pasăre şi pentru Benfica.

Oţelul a fost încurajată la Lisabona de câteva zeci de suporteri, unii veniţi din ţară, alţii din Lisabona şi din împrejurimi. Galeria campioanei României a fost trimisă în înaltul unei adintre peluze, la etajul trei şi s-a făcut cu greu auzită.
Min. 90 – Final de repriză, de meci şi de campanie europeană pentru Oţelul.
Min. 85 – Jocul se scurge încet către minutul 90. Gazdele se uită la ceas, românii trag şi ei cu ochiul la tabelă. La Basel, elveţienii o conduc cu 2-0 pe Manchester United, care are nevoie de o minune pentru a se califica mai departe în Liga Campionilor.
Min. 80 – Rezerva de lux a portughezilor, Javier Saviola, a intrat pe teren. Oţelul nu reuşeşte să se apropie de poarta gazdelor.
Min. 75 – Ocazii mari la ambele porţi. Mai întâi, Grahovac a respins şutul lui Nolito, iar câteva minute mai târziu Artur a scos în corner tentativa de a marca a lui Iorga.
Min. 70 – Benfica domină. Oţelul trece şi ea pe lângă gol prin Giurgiu, care a făcut o preluare "kilometrică" într-o poziţie foarte bună.
Min. 65 – Oţelul e mai insistentă în ofensivă, însă gălăţenii nu găsesc pasa decisivă. 
Min. 60 – Oţelul e mai insistentă în ofensivă, însă gălăţenii nu găsesc pasa decisivă. Gazdele l-au înlocuit pe marcatorul golului
Min. 55 – Aimar centrează pentru Cardozo, care trimite, puternic, cu capul, peste poarta moldovenilor.
Min. 52 – Meciul este o luptă în mediocritatea de la centrul terenului. Gălăţenii îi ţin mai din scurt pe lusitani, însă nu reuşesc să pună vreo problemă în ofensivă.
Min. 48 – Bruno Cesar reia din semi-foarfecă o centrare a inepuizabilului Gaitan. Grahovac a reţinut.
Min. 46 – A început a doua repriză. Nicio schimbare în cele două echipe la pauză.
Min. 45 – Pauză la Lisabona. Moldovenii sunt conduşi cu 1-0, însă au avut şi ei câteva ocazii de gol. Portughezii evoluează lent, iar singura dată când au crescut cadenţa paselor a fost în minutul 7, când a înscris Oscar Cardozo. În ultimele minute ale primei părţi, Antal a trimis un şut înşelător, însă portarul "vulturilor" a respins.
Min. 40 – După aproape o jumătate de oră de lene, cei 22 de jucători şi-au adus aminte că sunt plătiţi pentru a juca fotbal şi au început să le arate câte ceva fanilor prezenţi la meci. Oscar Cardozo a fost din nou aproape de gol, în timp ce Antal a şutat mult pe lângă poarta gazdelor. Oţelul e tot mai curajoasă.
Min. 35 – Oscar Cardozo şutează frumos, din cădere, de la 20 de metri, puţin pe lângă poartă. Execuţia i-a trezit, surprinzător, pe jucătorii români. Paraschiv s-a desprins din marcaj, însă a şutat direct în portarul Artur, cu toate că avea toată poarta în faţă, iar apoi Giurgiu a şutat slab, iar un fundaş al gazdelor a respins de pe linia porţii.
Min. 30 – Benfica are o posesie net superioară a balonului. Portughezii nu au mai şutat spre poarta lui Grahovac din minutul şapte, când au deschis scorul. Meciul e plicticos.
Min. 25 – Dorinel Munteanu e nervos. "Bă, eşti mijlocaş!", i-a strigat tehnicianul român unui elev, care, se pare, uitase pe ce post joacă. A urmat şi o înjurătură, utilizată (probabil) de antrenorul român tot în scopuri tehnico-tactice.
Min 21 – Gălăţenii se zbat la mijlocul terenului, unde nu reuşesc să îşi depăşească adversarii direcţi. Schimbare la Oţelul: a ieşit accidentatul Silviu Ilie şi a intrat Ljubinkovici, care nu este pe foaia oficială a meciului.
Min. 17 – Comentatorii postului naţional fac comparaţii fără rost după comparaţii fără rost între Benfica şi Concordia Chiajna (sau o altă nou-promovată din Liga I), încercând să ne demonstreze ceea ce ştim cu toţi: lusitanii sunt mai buni decât formaţiile de mijlocul clasamentului din România. Pe teren, Iorga a trimis primul şut gălăţean pe poarta gazdelor. A fost previzibil şi central, dar va intra în statistici.
Min. 12 – Moldovenii nu se lasă. Cu toate acestea, oamenii lui Dorinel Munteanu nu pot să ţină mingea mai mult de câteva secunde, iar pasele consecutive reuşite de campionii României se pot număra pe degetele de la o mână.
Min. 7 – GOL BENFICA! Lusitanii au ridicat puţin ritmul jocului, iar Oţelul a fost prinsă imediat cu temele nefăcute. Fundaşii gălăţeni nu au putut decât să admire pasele frumoase la firul ierbii între Witsel, Gaitan şi Oscar Cardozo, paraguayanul împingând mingea în poarta lui Grahovac din câţiva metri.
Min. 5 – Se pasează mult. Toţi jucătorii de pe teren vor să atingă mingea. Atât portughezii, cât şi românii pasează mult la mijlocul terenului. Ocaziile de poartă nu se grăbesc să apară pe "Da Luz".
Min. 1 – A început partida. Stadion pe jumătate gol (sau plin) la Lisabona. Gălăţenii caută primul punct din istorie în Ligă, în timp ce Benfica ţinteşte primul loc în grupă. Gălăţenii încep meciul într-o formulă oarecum defensivă, fără prea mulţi jucători cu profil ofensiv. Lovitura de start le-a aparţinut lusitanilor.
Benfica: Artur – Emerson, Garay, Jardel, Amorim – Garcia, Cesar, Aimar, Gaitan – Witsel, Cardozo. Antrenor: Jorge Jesus

Oţelul: Grahovac – Rîpă, Costin, Perendija, S. Ilie – Filip, Giurgiu – Antal, Neagu, Iorga – Paraschiv. Antrenor: Dorinel Munteanu
Laurenţiu Buş, luat la rost de o stewardesă
Oţelul a plecat în ultima deplasare din Ligă precum o echipă mare. Îmbrăcaţi la patru ace, fotbaliştii lui Dorinel Munteanu au urcat ieri dimineaţă în charterul de Lisabona, iar după patru ore şi jumătate au ajuns la destinaţie. Unii dintre jucătorii campioanei au aţipit imediat ce avionul a decolat.
Argentinianul Viglianti şi-a scos laptopul şi a privit un film, iar Filip, Sârghi, Buş şi Giurgiu au dat-o pe cărţi. Pe jucat cărţi, nu pe citit. Laurenţiu Buş, unul dintre cei mai mici fotbalişti din Liga Campionilor, a fost luat la rost fiindcă stătea pe mânerul unui scaun.
"Îl plătiţi, dacă îl rupeţi!", l-a luat tare pe jucător o stewardesă. La aterizare, în difuzoarele aeronavei s-a auzit din partea echipajului următorul mesaj: "Am aterizat la Lisabona. Vă urăm bun venit şi să vă întoarceti cu o victorie covârşitoare!". Anunţul a binedispus întreaga delegaţie.
"Vrem să nu ieşim fără puncte din competiţie"
Dacă nu va reuşi să obţină măcar o remiză în partida din această seară, Oţelul Galaţi va stabili un record negativ în istoria participărilor româneşti în Liga Campionilor.
"Siderurgiştii" vor deveni prima echipă din ţara noastră care va termina competiţia fără a câştiga nici măcar un punct. Până acum, cea mai mică "zestre" a fost strânsă de Steaua, un punct în ediţiile 2007-2008 şi 2008-2009.
La polul opus se află fosta campioană Unirea Urziceni (echipă care s-a desfiinţat în vara acestui an). Ialomiţenii au câştigat opt puncte în sezonul 2009-2010. Până în prezent, 12 echipe au terminat meciurile din grupele Ligii Campionilor fără a obţine niciun punct.
În acest sezon, pe lângă Oţelul Galaţi, spaniolii de la Villarreal şi croaţii de la Dinamo Zagreb au şi ei tot cifra zero trecută în dreptul punctelor, înaintea disputării ultimei etape, de astăzi. "Ne dorim un rezultat bun. Vrem să nu ieşim fără puncte din competiţie", ne-a declarat ieri Sergiu Costin, căpitanul echipei Oţelul.

Moldovenii au fost criticaţi pentru faptul că n-au niciun punct, cei mai vehemenţi fiind vasluienii Viorel Hizo şi Adrian Porumboiu, precum şi Ion Crăciunescu, şeful CCA. „Dorinel să-şi vadă de punctele lui din Ligă”, a spus Crăciunescu. „S-au dus în plimbare în Ligă”, a „muşcat” „Dulăul” Hizo. „S-au dus în Ligă în izmene”, a afirmat Porumboiu.
INTERVIU
Mijlocaşul Gabriel Giurgiu susţine că gruparea de la Dunăre este criticată din invidie de rivalii din campionat
EVZ a stat de vorbă pe îndelete, în drumul către Portugalia, cu unul dintre cei mai tăcuţi jucători ai lui Dorinel Munteanu. Originar din Cluj, mijlocaşul Gabriel Giurgiu (29 de ani) e prototipul ardeleanului perfect.

Absolvent de facultate, Giurgiu îşi cântăreşte fiecare vorbă, dialoghează cu respect şi recunoaşte că abia anul acesta s-a simţit cu adevărat fotbalist, după ce a luat titlul şi a jucat cu Oţelul în grupele Ligii.
Ţinea cu AC Milan în copilărie
EVZ: Gabriel, putea Oţelul să realizeze mai mult în Liga Campionilor?
Gabriel Giurgiu
: Poate că am fi reuşit mai multe, dacă jucam meciurile de pe teren propriu la Galaţi. Ne-a lipsit atmosfera de acasă. Oricum, vreau să le mulţumesc tuturor suporterilor care au venit la Bucureşti să ne susţină. Cred că nicio altă echipă românească nu făcea mai mult decât am făcut noi în această grupă! Dreptul de a juca în Ligă ni l-am câştigat singuri, pe teren, nu cum zic alţii.
Rivalele vă acuză că aţi făcut doar act de prezenţă în Ligă.
E treaba lor. Pe mine, toate vorbele urâte pe care le aud mă motivează în plus. Îi înţeleg însă şi pe rivali. Nu e uşor să bagi o grămadă de bani şi să nu ai performanţe.
Ai visat vreodată că vei ajunge să joci în această competiţie?
Când eram mic, eram fan al italienilor de la AC Milan. Mă uitam la această echipă şi, sincer, visam să joc într-o bună zi în Liga Campionilor. Ca fotbalişti, i-am admirat pe Franco Baresi, pe Gică Hagi, pe Diego Maradona… Am avut un an excelent. Am luat titlul, am jucat în Liga Campionilor, iar la toate acestea se adaugă naşterea băieţelului meu, Marc Andrei.
Câte tricouri ai colecţionat de la adversarii pe care i-ai întâlnit?
Am două, de la Nani şi de la Ruben Amorim. Am mai avut unul, de la "Chicharito" Hernandez, dar i l-am dat unui prieten, fan al celor de la United.
88 de meciuri
a disputat Gabriel Giurgiu pentru Oţelul, la care a venit în anul 2009

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: