Spania a completat, marţi seară, lista echipelor calificate în sferturile de finală ale Cupei Mondiale din Africa de Sud. Campionii europeni au câştigat la limită, scor 1-0, partida din "optimi", cu Portugalia, unicul gol fiind înscris de David Villa.

În "sferturi", echipa antrenată de Vicente Del Bosque va da piept cu Paraguay, partida fiind programată sâmbătă, de la ora 21.30 (în direct la TVR 1), la Johannesburg.

"Cristiano Ronaldo e marea deziluzie a Cupei Mondiale"

Fostul internaţional român Miodrag Belodedici, în prezent directorul centrelor de copii şi juniori din cadrul FRF, a urmărit partida Spania – Portugalia chiar pe tărâm iberic, la Valencia.

"Belo", care a evoluat în campionatul spaniol în perioada 1992-1996, la echipele Valencia, Valladolid şi Villarreal, s-a declarat impresionat de jocul prestat de trupa lui Vicente Del Bosque în faţa portughezilor şi a povestit cum au sărbătorit ibericii calificarea naţionalei lor în "sferturi".

"Victoria din meciul cu Portugalia a provocat o bucurie imensă în rândul spaniolilor. A fost o nebunie de nedescris pe străzi. Oamenii au ieşit, ca să se bucure, şi toată noaptea s-a cântat, s-a dansat şi au răsunat claxoanele… Este un entuziasm de nedescris, cu toţii visează că Spania va câştiga Cupa Mondială. Sincer, şi eu cred că spaniolii au forţa să se impună, chiar dacă au început turneul final cu stângul, prin acea înfrângere cu Elveţia. Şi-au dat drumul la joc. Au controlat partida cu Portugalia, care este totuşi o echipă bună. În multe momente, jocul spaniolilor a semănat cu cel de la Euro 2008, când au devenit campioni europeni", a declarat Belodedici ieri, pentru EVZ.

Jucătorul care a câştigat de două ori Cupa Campionilor Europeni, cu echipele Steaua Bucureşti şi Steaua Roşie Belgrad, ne-a mărturisit că a fost dezamăgit de prestaţia pe care a avut-o la acest Mondial Cristiano Ronaldo, vedeta lusitanilor: "Cristiano Ronaldo a dezamăgit crunt la acest turneu final. De fapt, a dezamăgit şi la Real Madrid, în sezonul trecut. Parcă ar fi la început de carieră, vrea să iasă tot timpul în evidenţă. Nu joacă deloc pentru echipă, ia mingea şi driblează până o pierde. Se poate spune că e marea deziluzie a Cupei Mondiale".

"Asta e Spania mea!"

Presa iberică este şi ea în delir, după calificarea naţionalei în "sferturile" Mondialului. "Asta e Spania mea!", a titrat cotidianul "Marca", după victoria cu Portugalia, iar "AS" a completat: "Campionii au revenit".

"Ne îndreptăm pas cu pas spre titlul de campioni mondiali", susţine şi David Villa, marcatorul golului care a dus Spania între primele opt echipe ale lumii.

"Spaniolii au forţa să se impună în Africa de Sud, chiar dacă au început turneul final cu stângul. Şi-au dat drumul la joc. Au controlat partida cu Portugalia.",
MIODRAG BELODEDICI, fost jucător în Spania


Optimi de finală

Spania – Portugalia 1-0
D. Villa (63)

Spania: Casillas 7 – S. Ramos 7, Pique 6, Puyol 6, Capdevila 5, Xavi 7, Sergio 7, Xabi Alonso 5 (90+2, Marchena), Iniesta 7, D. Villa 8 (88, Pedro), Torres 5 (59, Llorente 7). Antrenor: Vicente del Bosque.

Portugalia: Eduardo 8 – R. Costa 5, B. Alves 5, R. Carvalho 6, F. Coentrao 4, Tiago 5, Pepe 5 (72, P. Mendes 5), Meireles 6, Simao 5 (72, Liedson 4), H. Almeida 4 (58, Danny 6), C. Ronaldo 4. Antrenor: Carlos Queiroz.

Arbitri
: H. Baldassi (Argentina) 6 – R. Casas (Argentina) 6, H. Maidana (Argentina) 6; Eliminat: R. Costa (89).
Stadion
: "Green Point" – Cape Town; Spectatori: 68.000.

GOLGHETERI

  • 4 goluri: Higuain (Argentina), Vittek (Slovacia), D. Villa (Spania);
  • 3 goluri: L. Suarez (Uruguay), A. Gyan (Ghana), Donovan (SUA), T. Müller (Germania), L. Fabiano (Brazilia)