BEI da un miliard de euro pentru Romania

BEI da un miliard de euro pentru Romania

Banca Europeana de Investitii (BEI) va finanta anul acesta Romania cu peste un miliard de dolari, a anuntat ieri Philippe Maystadt, presedintele institutiei.

Suma este aproape dubla fata de cea pe care tara noastra a primit-o anul trecut, respectiv 670 de milioane de dolari, bani folositi in domenii precum energia, infrastructura rutiera sau alimentarea cu apa. BEI este cel mai mare creditor al Romaniei in ultimii sapte ani, suma primita ridicandu-se la aproximativ 4,3 miliarde de dolari.

Start pe Bursa la obligatiunile in lei

Tot ieri au fost lansate spre tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti obligatiunile in lei emise la sfarsitul lunii aprilie de BEI pe piata autohtona. Institutia bancara le-a oferit astfel investitorilor romani, la insistentele guvernului, un instrument de pe urma caruia acestia sa castige pe termen lung.

Ne puteți urmări și pe Google News

Obligatiunile, cu dobanda anuala de 7% si scadenta maxima la sapte ani, i-au adus bancii peste 300 de milioane de dolari, pe care ii va folosi pentru finantarea de proiecte tot pe teritoriul Romaniei.

Strategia ii permite astfel BEI sa ofere credite direct in lei, care nu implica riscuri ce tin de cursul valutar. Mai mult, obligatiunile vor putea fi achizitionate si de fondurile de pensii private de pe piata, ca plasamente sigure in portofolii si cu o lichiditate foarte buna.