BATE Steaua Borisov?

BATE Steaua Borisov?

"Ros-albastrii" fac asta-seara, la Borisov, in Belarus, primul pas spre cea de-a doua prezenta consecutiva in grupele Ligii Campionilor.

Steaua va disputa asta-seara, de la ora 20.00, prima mansa din turul trei preliminar al Ligii Campionilor la fotbal, pe terenul modestei formatii BATE Borisov, campioana din Belarus. Partida va incepe la ora 20.00 si va fi transmisa in direct de Pro TV. Meciul va fi arbitrat de o brigada din Italia, condusa de „centralul” Matteo Trefoloni.

„Ros-albastrii” nu se gandesc decat la calificare, obiectiv declarat public atat de patronul Gigi Becali, cat si de antrenori si de jucatori. Steaua are de partea ei totul, de la traditie si palmares pana la valoarea superioara a fotbalistilor, dar si experienta inter-nationala.

Elevii lui Gica Hagi au promisi cate 150.000 de euro de om pentru a doua calificare consecutiva in grupele Ligii Campionilor. Minskul i-a primit ieri pe stelisti cu o vreme superba: aproximativ 30 de grade Celsius si mult soare.

Langa hotel e santier

Stelistii au ajuns ieri la pranz la Minsk si s-au cazat la hotelul „Victoria”, un stabiliment de patru stele deschis doar de cateva luni. Oficialii din Ghencea au ales acest loc de cazare deoarece in Borisov nu exista niciun hotel de patru stele. Hotelul „Victoria” nu este inca terminat, acum lucrandu-se la ridicarea unei alte aripi.

Oficialii din Ghencea le-au solicitat sefilor hotelului sa intrerupa, in perioada in care Steaua sta acolo, orice fel de activitate care ar putea produce zgomot si le-ar putea perturba linistea jucatorilor. Cativa oameni de ordine au interzis accesul altor persoane decat cele din delegatia Stelei.

Antrenamentul oficial, la Minsk

Comunicarea dintre oficialii stelisti si cei de la BATE a fost foarte dificila, pentru simplul fapt ca, din conducerea bielorusilor, o singura persoana cunoaste o limba de circulatie internationala! Olga - persoana care stie limba engleza - nu prea are insa obiceiul de a raspunde la telefon.

Din aceasta cauza, cand au ajuns la Minsk, stelistii nici nu stiau unde vor efectua antrenamentul oficial. Gica Hagi ar fi vrut sa-si duca elevii pe stadionul „Municipal” din Borisov, locul de disputare a partidei, dar distanta - 50 de kilometri - l-a facut pe „Rege” sa accepte varianta Minsk.

Problema era ca nimeni nu stia care va fi terenul pe care se va efectua antrenamentul oficial. „Ne antrenam pe „Torpedo”. E aproape de hotel si de federatia lor”, spunea un oficial stelist. „Eu stiu de „Zmena”„, il contrazicea un altul. Pana la urma, a ramas in picioare varianta „Zmena”.

Nicolae Pahonea, consulul Romaniei in Belarus, a fost cel care i-a salvat intr-o oarecare masura pe oficialii stelisti de „corvoada” unui dialog cu omologii de la BATE, deoarece a apucat sa discute cu oficialii bielorusilor in limba lor materna.

Probleme au avut si jurnalistii romani prezenti la Minsk. Cei de la BATE Borisov au ramas interzisi cand au fost intrebati de o eventuala conferinta de presa a antrenorului Igor Kriusenko, deoarece in Belarus se discuta cu presa numai dupa meciuri. Si solicitarea de a participa la antrenamentul oficial a reprezentantilor presei romane i-a surprins pe cei de la BATE.

IMAGINI DIN CAPITALA

Minsk pare o imensa agentie de modelling

Minsk este capitala ultimului stat european in care mai rezista la putere o dictatura, cea a liderului comunist Viktor Lukasenko. In 2007, comunismul este chiar si aici unul „cu fata umana”, cum spunea candva fostul presedinte Ion Iliescu. Produse sau insemne „imperialiste”, gen fast-food-uri „Mc Donalds” sau reprezentante „Zepter”, si-au facut loc printre magazinele de „stat”.

Nu lipsesc nici cazinourile (si nu sunt deloc putine). „La Moscova nu mai sunt, parca s-au mutat toate la Minsk”, spune un taximetrist local. Transportul in comun functioneaza pana dupa miezul noptii, mult dupa ora 2.00. Bucurestiul este dominat la toate capitolele de capitala Belarusului, dar in special la capitolul curatenie. Strazi pe doar doua benzi nu exista nici macar printre blocuri.

Constructiile se remarca prin masivitate, ca mai toate „realizarile” din spatiul ex-sovietic. Blocurile sunt curate, iar noaptea sunt luminate spectaculos, cu spoturi care au cele mai diverse nuante. Biblioteca „Lukasenka” este mai colorata decat bradul de Craciun. Bulevardele sunt numai largimea „XXL”. Si cele marginase sunt mai largi decat Magheru. Acestea sunt despartite de numeroase palcuri de padure.

Traficul este foarte lejer si perfect regulamentar, iar soferii localnici parca au dezactivat claxoanele de pe autoturisme. Dincolo de toate, ceea ce impresioneaza cel mai mult este frumusetea localnicelor. Minsk pare o imensa agentie de modelling. Seara, orasul se transforma intr-un vast bar in aer liber. Oamenii aflati fie la o plimbare romantica, fie intinsi la taclale pe o bordura, au un singur element in comun: sticla de bautura care nu li se prea dezlipeste de gura.

Ne puteți urmări și pe Google News