Evenimentul ZileiPoliticaTraian Băsescu: „S-a declanșat o luptă crâncenă”. SECRETUL războiului procurori – politicieni

Traian Băsescu: „S-a declanșat o luptă crâncenă”. SECRETUL războiului procurori – politicieni

Traian Băsescu: „S-a declanșat o luptă crâncenă”. SECRETUL războiului procurori – politicieni
Fostul preşedinte Traian Băsescu spune că discuţiile în contradictoriu dintre magistraţi şi politicieni, generate de modificarea legislaţiei penale de către Guvern, arată care sunt "interesele" celor două părţi aflate în conflict.

"În aceste zile, s-a declanșat o luptă crâncenă între magistrați (în mod deosebit procurori) și politicieni. Nu va duce nicăieri o astfel de bătălie decât poate la decredibilizarea unora sau a altora ori a ambilor combatanți. Ce este drept este că Guvernul și Parlamentul au responsabilitatea constituțională a politicii penale, în timp ce magistrații au obligația implementării acestei politici. În același timp, magistrații au dreptate atunci când susțin că proiectele Guvernului sunt prost făcute și, mai ales, făcute cu dedicație", a scris Băsescu pe Facebook.

"Cert este că, și la unii, și la alții, se văd aproape transparent interesele. Magistrații vor să-i țină în lesă pe politicieni arătându-le cătușele și porțile închisorilor cu ani grei de pușcărie, în timp ce politicienii vor să-și scoată din pușcării o anume clientelă politică. Înțeleg bine miza fiecărei părți: PUTEREA", spune el.

"Soluția este una singură: dialogul cinstit între cele două puteri, bazat strict pe standarde europene, pe deschidere către un stat de drept funcțional, care pleacă de la premisa că esența democrației înseamnă respectarea drepturilor fundamentale, pe de o parte, iar, pe de altă parte, respectarea principiului că nimeni nu este mai presus de lege.
Iar, în această dispută, trebuie avut în vedere un lucru pe care se sprijină sistemul de drept al statelor democratice civilizate și anume acela că orice om are dreptul la o a doua șansă (mai ales dacă acoperă dauna)", a conchis Băsescu.

 


Accesează: