Preşedintele s-a ferit să pronunţe numele vreunui partid pe care l-ar prefera, lăsând deschisă orice variantă care ar fi benefică interesului naţional.

„Nu voi pune niciodată interesul fostului meu partid, interesul meu sau orgoliul meu personal deasupra celui naţional“, a spus Băsescu. Preşedintele a precizat însă că nu va face „niciodată un compromis“ cu „oameni care nu fac politică“, dar care au „influenţă în media“ şi „îl cheamă pe premier“ şi îi spun „faci aia“.

Exemplul lăsa să se înţeleagă că ar fi vorba despre Dinu Patriciu şi Călin Popescu-Tăriceanu.

UNINOMINAL

„Guvernul recurge la un tertip“

Cu câteva ore înainte ca la Curtea de Apel să se ia în discuţie contestaţia PRM privind hotărârea de delimitare a colegiilor uninominale, preşedintele a dat în parlament propriul verdict: actul normativ „pare a nu respecta rigorile legii“. „Regret că Hotărârea Guvernului prin care se stabilesc colegiile electorale pare a nu respecta rigorile legii, ceea ce periclitează chiar introducerea noului sistem de vot şi poate genera confuzie“, a spus Băsescu.

După mesajul din parlament, într-un interviu la TVR1, a fost chiar mai ferm: „Trebuie oprit jocul minciunii. Este a doua oară când guvernul recurge la un tertip“, a spus el, cerând ca probă de bună credinţă, în cazul în care instanţa îi va da dreptate, demisia ministrului justiţiei. Potrivit lui Băsescu, analiza de la Cotroceni „arată că această hotărâre, în stabilirea unor colegii, nu respectă legea, ceea ce o face vulnerabilă.

E acelaşi tertip pe care l-au folosit şi la asumarea răspunderii (pe legea uninominalului, n.r.)“. „Eu vă asigur că dacă avizul de legalitate pe care mi l-au dat juriştii de la Cotroceni nu e corect, eu îi dau afară. Dacă premierul a primit dânsul un aviz de legalitate eronat şi nu este un truc, ar trebui să-i ceară ministrului justiţiei să demisioneze“, a mai spus Băsescu, asigurând că va recunoaşte „indiscutabil“ decizia judecătorilor, oricare ar fi. Băsescu s-a pronunţat „categoric“ pentru alegeri pe uninominal şi a susţinut că „cei care nu le vor nici la termen, nici uninominal sunt cei care folosesc aceste tertipuri“.

VEZI ŞI:

Băsescu face exerciţii pentru prezidenţiale