Basescu si Tariceanu se contrazic si pe seceta

Basescu si Tariceanu se contrazic si pe seceta

Seceta extrema care se preconizeaza ca va afecta Romania in urmatoarele luni devine problema de siguranta nationala.

Subiectul va fi dezbatut astazi in Consiliul Superior de Aparare a Tarii. In timp ce presedintele avertizeaza ca in septembrie vom avea „seceta severa pe doua treimi din teritoriul national”, premierul sustine ca nu este vorba despre o situatie de criza.

Analizele cu o probabilitate de peste 60% facute pentru Administratia Nationala de Meteorologie de experti britanici confirma insa avertismentul trimis de la Cotroceni.

Solutiile presedintelui

Intr-o scrisoare adresata ieri lui Calin Popescu-Tariceanu, presedintele Traian Basescu a atras atentia asupra „implicarii insuficiente a guvernului” si i-a cerut primului-ministru sa prezinte, astazi, in CSAT, „un raport cu efectele secetei, masurile luate” de executiv si un plan pentru perioada urmatoare.

„Avem un mare numar de localitati cu lipsa totala de apa pentru oameni si pentru animale si in fiecare zi sunt tot mai multe decese”, s-a aratat ingrijorat seful statului. El a atentionat insa ca „efectele cele mai puternice se vor resimti in septembrie”, iar scolile si spitalele trebuie aprovizionate cu apa din timp.

Basescu a criticat „solutiile poate bune, dar ridicole”, de genul „sa mergem cu cisterna cu apa pentru oameni, pentru animale”, gasite pana acum de guvern.

El a propus accesarea imediata a rezervei strategice de apa, prin aplicarea planului de forare la adancime medie si mare, pe cheltuiala executivului.

Pe de alta parte, Basescu a venit cu solutia impunerii unor restrictii la utilizarea apei din baraje din lacurile de acumulare, pentru a evita o criza de energie, in conditiile in care deschiderea Reactorului II de la Cernavoda in septembrie ar putea fi amanata.

Replici ironice

Vizibil deranjat de declaratiile presedintelui, premierul a sustinut la sedinta Comitetului National pentru Situatii de Urgenta ca ar vrea sa-i informeze si „pe cei care nu sunt in sala” ca guvernul a luat primele masuri inca din martie. „In martie au fost alocate primele fonduri pentru irigatii, iar in mai au fost alocate si mai multe fonduri”, a declarat Tariceanu.

La finalul sedintei, el a revenit ironic si i-a dat o a doua replica lui Basescu: „Daca presedintele doreste sa fie informat, cu toata placerea. Si daca poate sa ne si ajute cu ceva... nu stiu daca are posibilitatea”.

Premierul a admis insa ca unii ministri ai cabinetului sau au „o abordare excesiv birocratica”, si nu una pragmatica a problemelor ridicate de canicula si seceta.

„V-am cerut sa aduceti astazi un specialist, un medic destept, care lucreaza de 20 de ani in Urgenta si care ne poate spune ce masuri ar trebui sa luam pentru ca populatia sa nu aiba de suferit. Nu vreau sa se trezeasca dupa aia sa ne dea sfaturile la televizor”, l-a apostrofat Tariceanu pe ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, care insista sa numeasca un subsecretar de stat sa gestioneze sanatatea publica in situatii de canicula.

Romanii nu vor muri de sete

In ciuda disputelor politicienilor, romanii nu trebuie sa-si faca griji cu privire la rezervele de apa, a asigurat Marius Postelnicescu, directorul general al Administratiei Apelor Romane.

El spune ca nu va exista o criza de apa in septembrie daca resursele actuale sunt utilizate corespunzator. „Nu moare nimeni de sete. Nu vor exista restrictii din partea noastra”, a adaugat Postelnicescu.

Ne puteți urmări și pe Google News