La prima ieşire într-o emisiune TV după Summitul NATO, preşedintele Traian Băsescu a încercat să-şi croiască, miercuri seară, o nouă imagine: a familistului responsabil, defensiv, care nu a înţepat decât pe alocuri clasa politică, la adăpostul unor riposte, atacuri sau comentarii nevinovate de pe margine.

Modestia nu a intrat însă în
calculele lui Băsescu la apariţia în emisiunea „Naşul“ de la B1 TV, filmată în sala Teatrului Bulandra, cu public.

„Buldogul“ Blaga, sortit primăriei

Destul de rezervat faţă de spectatori în pauzele publicitare, Băsescu le-a făcut însă involuntar o mărturisire. „N-am mai fost de mult la Bulandra“, a spus el râzând, înainte a intra în direct.

Printre reuşitele României la
summit, şeful statului a strecurat, fără prea multă discreţie, şi câteva elogii la adresa propriei persoane. Nu a uitat să-i laude nici pe vechii camarazi din PDL şi, mai cu seamă, pe Vasile Blaga, candidatul partidului la Primăria Capitalei, „un buldog aplicat“ care, estimează preşedintele, „îl pulverizează“ pe Miron Mitrea, potenţialul său adversar din PSD.

În aplauzele sălii, în faţa căreia s-a înclinat pe scenă cu mâna la inimă, după obiceiul actorilor, Băsescu s-a văzut însă încurajat să dea o tuşă pozitivă mai mult propriei persoane. „Eu sunt mândru de mine“, a început el.

Şi-a făcut apoi autoportretul familistului
perfect: „Am 33 de ani de căsnicie şi nu mi-am înjurat o dată nevasta, nu i-am vorbit răstit“. În schimb a arătat spre cei care „au pasiunea să vorbească“ despre familia sa, dar care „nu au reuşit să-şi ţină o căsnicie, sunt şi la a doua şi la a patra căsnicie“, cazul premierului Tăriceanu, dar şi al lui Adrian Năstase.

Autoportretul a fost completat de
cel al comandantului de navă („bun matematician“, „om care face parte din categoria celor cu curaj, a celor îndrăzneţi, a celor inteligenţi, a celor puternici“) şi al iubitorului de animale.

Băsescu a admis că are doi papagali, aşa cum a spus premierul arătând spre Emil Boc şi Theodor Stolojan, „dar acasă“, într-o întreagă menajerie: „Un câine maidanez, un câine comunitar al Elenei, câinele Ioanei, un câine al meu şi al soţiei, deci trei câini, un iepure, doi papagali“. „Sunt din rasa Yako. Când ajung acasă, primul care aude este cel din sufragerie şi spune «tata, tata», iar cel din bucătărie «mama face cafea»“, a povestit el.

Băsescu a dezlegat şi misterul laudelor
lui George W. Bush de la Neptun privind îngheţata: „I-am povestit în 2006 că am o mică… sunt acţionar împreună cu fratele… de fapt, soţia a fost acţionară oficial, într-o mică fabrică de îngheţată. Am convingerea că dânsul a crezut că era îngheţată de la mine“.

SCHIMBARE DE OPTICĂ


Pentru Putin şi Bush, „mă sacrific eu“


Preşedintele a arătat la B1 TV şi o
schimbare de atitudine faţă de Rusia, deşi s-a plâns că pe lângă „tonomatele cu euro“ există şi „tonomate cu ruble“. În locul declaraţiilor critice, Băsescu a vorbit însă despre planurile de a face o vizită oficială în Rusia, „undeva în septembrie-octombrie“, în care s-ar putea discuta inclusiv importul de gaze fără intermediari, direct de la Gazprom. Ba chiar, întrebat pe cine ar salva de la înec între George W. Bush şi Vladimir Putin, dacă s-ar afla împreună cu ei pe o navă al cărui comandant ar fi, a răspuns, mai în glumă, mai în serios, „mă sacrific eu“.

AXA FĂRĂ VIZE


„Teo Peter“ şi vizele, dosare deschise


În privinţa discuţiilor cu liderul american
George W. Bush de la Neptun pentru ridicarea vizelor de intrare în SUA, Băsescu a explicat că această variantă ar presupune transferul către SUA al unui „volum mult mai mare de date personale ale cetăţenilor români, peste standardele UE“. De aceea, spune şeful statului, România ar prefera negocierea prin intermediul Comisiei Europene, cum au procedat vechile state UE. Cazul „Teo Peter“ rămâne însă, potrivit lui Băsescu, „un contencios“ în relaţia cu SUA. „Se va rezolva“, a spus Băsescu.

CAZUL „BORDEI“


Judecătorii resping acuzaţiile de corupţie

Preşedintele Traian Băsescu i-a
acuzat de corupţie, miercuri seară, pe judecătorii care i-au permis omului de afaceri Costel Constanda să construiască în Parcul Bordei din Bucureşti, pe o suprafaţă mai mare decât stabilea Planul de Urbanism General (PUG), aprobat de Consiliul General al Primăriei Capitalei.

O asociaţie profesională a magistraţ
ilor, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR), a reacţionat ieri cu duritate faţă de declaraţiile „iresponsabile“ ale preşedintelui, considerându-le „un atac foarte grav la adresa independenţei justiţiei“ şi „o imixtiune inadmisibilă într-un stat de drept“.

La rândul său, Consiliul Superior al
Magistraturii (CSM) a apreciat că afirmaţiile lui Băsescu încalcă prezumţia de nevinovăţie a judecătorilor care au soluţionat dosarul „Parcul Bordei“ şi afectează prestigiul justiţiei.

Băsescu: Constanda a dat mită


„Îmi cer scuze, sunt şeful statului
român, dar nu pot să nu spun ce gândesc: judecătorul care i-a dat dreptul lui Constanda să construiască este corupt. Un judecător corupt, mai mulţi judecători corupţi nu au respectat acest act (PUG – n.r.). Domnul Constanda a cumpărat acest pământ ştiind ce restricţii are, dar l-a cumpărat ştiind că putea cumpăra judecători“, a declarat şeful statului la „Naşul“. Băsescu nu a adus nicio dovadă în sprijinul acestor acuzaţii. El a explicat că schimbul între terenul din Satul Francez şi cel din Parcul Bordei a fost făcut în timpul mandatului său la Primăria Capitalei, luându-se în calcul că „cei doi bătrâni“ proprietari care i-au vândut ulterior lui Constanda ar fi respectat restricţiile de construcţie impuse de PUG. „Nu poate fi (prostie – n.r.) la două instanţe“, a spus Băsescu.

Inspecţia Judiciară a CSM a verificat anul trecut modul în care s-a desfăşurat procesul privind Parcul Bordei, dar, în final, a ajuns la concluzia că judecătorii nu au încălcat nicio regulă de procedură şi nu pot fi acuzaţi nici de rea-credinţă şi nici de neglijenţă. Reprezentanţii CSM au susţinut, ieri, că în noiembrie 2007 ar fi trimis o sesizare la Parchetul General prin care ar fi cerut procurorilor să constate dacă există indicii privind posibile infracţiuni săvârşite de magistraţi.

Parchetul spune însă că o astfel de
sesizare nu a existat şi că nu există niciun dosar care să-i vizeze pe judecătorii respectivi.

„Noi am primit de la CSM doar o
adresă în care se vorbea despre nereguli în activitatea unor grefieri de la instanţele din Bucureşti, printre care şi cei care au lucrat în procesul cu Parcul Bordei“, a precizat purtătorul de cuvânt al Parchetului, Robert Cazanciuc. (Narcis Iordache, Anca Simina)