Băsescu cere finalizarea ansamblurilor de case

Băsescu cere finalizarea ansamblurilor de case

Băsescu a făcut un nou apel, de data asta în construcţii: primăriile care au fonduri să dea bani pentru finalizarea proiectelor imobiliare neterminate.

Dacă, în toamna anului trecut, preşedintele Traian Băsescu în demna populaţia să cumpere produse tradiţionale, acum recomandă autorităţilor locale să bage bani în ansamblurile de locuinţe private care rămân neterminate în lipsa finanţării. Iniţiativa pare ca un colac de salvare pentru mediul de afaceri, dar dezvoltatorii sunt sceptici în privinţa implementării.

Într-un interviu acordat postului Realitatea TV, Băsescu a afirmat că in ves titorii imobiliari ar avea acum nevoie de ajutorul autorităţilor. „Cred că ar fi bine, ne-ar ajuta la relansare... primăriile să finanţeze în măsura în care pot terminarea ansamblurilor de locuinţe care rămân acum neterminate, fără finanţare”, a spus Băsescu. Complexurile rezi denţiale ar urma să devină astfel locuinţe sociale. „Toate afacerile cu statul duc la DNA” În prezent, pe piaţă sunt numeroase proiecte rezidenţiale la vânzare, încă ne finalizare, cu preţuri apropiate de cele de construcţie. „De aceste ocazii ar trebui ca primăriile să profite şi să dezvolte lo cuinţe sociale, care ar aduce şi mai multe venituri la buget”, afirmă Adrian Izvoranu, directorul Alianţei Confederaţiei Patronale. Dezvoltatorii se gândesc de două ori atunci când îşi pun problema unei afaceri cu autorităţile. „Eu nu am văzut afacere între autorităţi şi privaţi fără să ajungă la DNA. Cu statul nu ştii niciodată: acum e un primar, mâine altul”, spune George Pădure, fost primar la sectorul 1 şi actual dezvoltator rezi denţial.

Şi străinii ştiu că în România e greu să lucrezi cu autorităţile. „Teoretic, mă interesează, eu aş vinde oricui, dar sunt destul de sceptic. Depinde de condiţiile ce se vor impune, altfel lumea se va întreba de ce se va investi într- un loc şi într-altul nu”, e de părere Alejandro Solano, directorul Hercesa, care inten ţionează să construiască mii de locuinţe în Capitală. Economistul Daniei Dăianu spune că măsura nu e greu de implementat, dar nu sunt bani. „Ar însemna ca o parte din fondurile destinate infrastructurii să ajungă la locuinţele sociale, care nu sunt acum o prioritate”, explică Dăianu. BUGETUL, REDUS CU 20%

Capitala nu ştie cât îi mai ajung banii Bucureştiul, care are cel mai mare buget din România - 1,3 miliarde de euro în 2008 -, anunţă că nu ştie încă la ce proiecte va renunţa şi pe care le va continua în 2009. Aşa a declarat primarul Sorin Oprescu ori de câte ori a fost întrebat de noul buget.

Ultima variantă, prezentată de edil la începutul lunii martie, a fost un buget mic şo rat cu 20%, una dintre repercusi unile reducerii fiind necesitatea con ce dierii a 15% din personalul municipalităţii. Pe lângă autostrada suspendată, pentru care a recunoscut recent că nu are bani, Oprescu moşteneşte de la predecesorul său proiecte de infrastructură gata licitate, în valoare de aproximativ 500 de milioane de euro, pe care trebuia să le fi demarat încă din vara anului trecut sau cel târziu în această primăvară. Ele sunt bugetate deja de fostul primar, din credite externe.

Totuşi, lipsa de activitate pe şantierele Bucureştiului, de la instalarea lui Opres cu, a făcut o economie la buget de peste 40 de milioane de lei anul trecut, după cum spunea viceprimarul Mircea Raicu, bani care s-au adăugat excedentului de 17 milioane de euro, raportat la finele anului de noua administraţie. (Dollores Benezic)

Ne puteți urmări și pe Google News