Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > La rece despre Basarabia, despre România de Răsărit! Editorial de Florian Bichir
La rece despre Basarabia, despre România de Răsărit! Editorial de Florian Bichir

La rece despre Basarabia, despre România de Răsărit! Editorial de Florian Bichir

S-au terminat alegerile din Republica Moldova așa că putem face acum la rece, fără patos, o analiză a acestora. În primul rând este un eșec al unioniștilor. O înfrângere pentru că, hai să le zicem „ai noștri” sunt divizați. Suferă de o boală națională. Toți vor să fie șefi de partid, iar de aici multitudinea de formațiuni politice. Deh’ așa e românul. Cum se vede cu o masă în față se crede director.

Am spus „ai noștri” pentru că este la mintea cocoșului că rușilor le place la nebunie această dezbinare, această lipsă de unitate națională, care îi ține departe de deciziile politice pe patrioții români. Chiar aș pune pariu că mulți dintre liderii unioniștilor sunt racordați direct la Kremlin. La dezinformare, la dezbinare nimeni nu-i întrece pe ruși. Matroșka, „păpușa rusească” de lemn, goală la interior, nu este doar un simplu obiect artizanal tradițional, ci și o teorie clasică a serviciilor secrete țariste/ sovietice/rusești. Bref, unioniștii trebuie să învețe odată pentru totdeauna că proverbul românesc „unirea face puterea” este un pururea veșnic, aproape o axiomă.

O altă observație trebuie neapărat făcută. Cea privindu-i pe așa-zișii europeni. La prima vedere par niște politicieni versați. Care nu vor să spună direct poporului că unirea este singura soluție pentru Republica Moldova. Și care ar vrea – cel puțin în teorie – ca treptat moldovenii să descopere valorile occidentale și faptul că sunt români. Gradual. Să nu-i sperie! Din nefericire printre acești pro-europeni s-au strecurat și “suveraniști”, adepți ai „moldovenismului” care de fapt nu vor să fie anexați de Rusia, dar nici să se unească cu România. Vor o țărișoară a lor, o feudă unde să domnească. Să fie șef la el în sat decât deputat la București sau în Dumă! Un fel de baron, în accepțiunea noastră dâmbovițeană, dar cu steag, stemă și monedă proprie! O altă categorie a pro-europenilor sunt naivi sau escroci de-a dreptul. Conform deciziilor – evident politice și geopolitice – luate la Bruxelles, Republica Moldova nu va intra în veci în Uniunea Europeană. Cel puțin în următorii 30 de ani. Așa că fluturarea steagului european este o șarlatanie, ca să nu îi spun pungășie pentru că fură voturi!

Mesajul este cu atât mai virusat în Republica Moldova pentru că oamenii politici și diplomația română susțin acest termen „orientarea spre vest”, „calea europeană a Republicii Moldova”. Un mesaj ipocrit și scuzați expresia căcăcios. Doar președintele Traian Băsescu spune hotărât UNIRE!. Într-o țară normală, puterea, factorul politic, decizional de la București trebuia să afirme public și răspicat: România dorește unirea cu Republica Moldova! Dezideratul nostru național este întoarcerea Basarabiei, pământ românesc, acasă! Și punctum! Ce-i cu fățărnicia asta? A spus vreodată Germania federală că vrea să ajute Republica Democrată Germană să intre în UE, cale europeană? Aiurea! Unirea! De ruși nu comentez pentru că ei își fac treaba, încă din 1812. Când erau să ne ia toată Moldova, nu doar Basarabia, dacă nu intra Napoleon în Rusia, lucru uitat de istoricii de carton. Combinațiile politice care se fac azi la Chișinău ne dau posibilitatea de a vedea într-adevăr cine este de fapt. Să vedem ce fețe noi ale Matroșkăi vom descoperi.

Tare mi-e frică că unii din pro-europeni, cum ar fi Andrei Năstase să nu treacă – evident de dragul stabilității, că am mai văzut filmul ăsta – de partea lui Igor Dodon. Să ne aducem aminte de cazul Roșca când în numele integrității naționale a bătut palma cu comuniștii. Sau alții, cine știe? Decât un compromis, mai bine din nou alegeri anticipate. Asta dacă nu reușește să-i cumpere pe persoană fizică pe toți…

 

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: