Primii doi, ambii români, au murit marți, 2 iulie, iar al treilea angajat, un spaniol, a murit miercuri, după ce a ajuns în stare gravă la spital.

Cei doi români, de 44 și 33 de ani, din cauza inhalării vaporilor toxici, în timp ce curățau o cuvă pentru vin într-o cramă din Paniza, o mică localitate din provincia Zaragoza.

Un al treilea angajat, spaniol, de 44 de ani, a murit după câteva ore, după ce a fost transportat cu elicopterul medical într-un spital din capitala aragoneză, potrivit Gărzii Civile, citat de ziarulromanesc. 

Intoxicația a avut loc marți în jurul orei 10.00, când angajații care curățau rezervorul de vin au fost găsiți morți de alți colegi.

Intoxicația s-a produs cu anhidridă carbonică (dioxid de carbon), substanță care este generată în procesul fermentării vinului.

Serviciul 112 SOS Aragón a fost alertat, la fața locului au venit medici și patrule ale Gărzii Civile. Pentru a-i scoate din rezervorul lat de 2 metri și adânc de 4 metri, salvatorii au folosit mai întâi ventilatoare, pentru a scoate vaporii toxici din interior, operațiune care ar fi trebuit efectuată înainte ca muncitorii să coboare.

Primarul din Paniza, José Manuel Cebrián, a spus că cei trei nu erau angajați ai cramei, ci erau de la o firmă externă care se ocupă cu întreținerea.

„Toți suntem șocați de acest accident”, a spus primarul, care a reamintit că a petrecut 20 de ani de lucru muncind ca vinificator în aceeași companie.

Luis Clarimón, responsabil cu medicina muncii de la sindicatul CC. OO. Aragón, a denunțat faptul că nu a fost respectat protocolul de prevenire, pentru că muncitorii au intrat fără aparatura de respirație autonomă necesată în spații închise.

„Aceste morți erau complet evitabile” ,a declarat Luis Clarimón. “Încă o dată vedem că nu se repectă normele de siguranță la subcontracte și rezultatul e dramatic. Nimeni nu ar trebui să moară la locul de muncă”, a mai spus reprezentantul sindicatului.

José de las Morenas, responsabile sindical de la UGT Aragón, a spus că în Aragón sunt deja 12 morți la muncă de la începutul anului. „Trebuie să demarăm o campanie pentru siguranța muncii pentru a opri această statistică neagră”.

Ministrul Economiei, Marta Gastón, a cerut ca toată lumea să dea atenție măsurilor de siguranță. Ea a transmis condoleanțe familiilor victimelor.