Ministerul Turismului, condus de Elena Udrea (PDL), a reevaluat sumele alocate autorităţilor locale pentru proiecte şi a făcut câteva ajustări cu plus pentru colegii de partid. Hotărârea de gu vern prin care s-au premiat primii clasaţi în topul PDL, publicată joi în Monitorul Oficial, a fost dată pe 10 iunie, la trei zile de la alegeri.

PDL şi-a luat partea leului

După noile modificări, primarii şi preşedinţii de consilii judeţene PDL s-au ales cu 59,5% din banii publici pentru turism împărţiţi până acum, revenindu-le 33 din 56 de milioane de euro. PSD a primit 10,8% din sumă (6,1 mi lioane de euro), PNL – 14,7% (8,3 milioane de euro), UDMR – 5,8% (3,3 milioane de euro), iar doi primari independenţi – 8,6% (4,9 milioane de euro).

Cel mai câştigat după noua împărţire a banilor publici este Gheorghe Ştefan „Pinalti”, primarul din Piatra Neamţ, care a primit 10 milioane de lei (2,4 milioane de euro) pentru un proiect denumit vag „dezvoltarea infrastructurii turistice de agrement pe masivele Cozla şi Pietricica”.

Pinalti a scos la europarlamenatre, în judeţ, al doilea rezultat pentru PDL la nivel naţional – 41,91% şi 5,87% pentru Elena Băsescu. De altfel, primarul a fost nominalizat de fiica preşe din te lui drept unul dintre oamenii de bază ai campaniei sale de independentă. „Da, nea Pinalti a fost foarte harnic în sensul ăsta”, comenta EBA într-un interviu la Antena 2. Pinalti a primit astfel cu 3,5 milioane de lei mai mult decât suma alocată pentru toate refugiile, bazele salvamont şi traseele din Făgăraş şi Bucegi şi de patru ori mai mult decât s-a direcţionat spre sta ţiunile Călimăneşti-Căciulata.

Hava, al doilea privilegiat

Al doilea lider local pentru care Ministerul Turismului a stors bugetul de criză este primarul din Alba-Iulia, Mircea Hava. Deşi aflat pe locul întâi între PDL-işti la europarlamentare, Hava a primit un bonus de doar 1.164.000 de lei (277.000 de euro) pentru „restaurarea porţii de sud a castrului roman”. Banii pentru cetate au fost de altfel subiect de discuţie între Udrea şi Hava chiar a doua zi după alegeri. „Cetatea, ştiu, se rezolvă”, s-a angajat Udrea şi două zile mai târziu s-a dat HG 707/2009.

Grosul banilor a fost împărţit printr-o hotărâre de guvern din 8 aprilie, când felia cea mai mare a revenit tot PDL. Astfel, CJ Dâmbo viţa, al lui Florin Popescu, a primit 9,3 milioa ne de lei, CJ Tulcea, condus de Victor Tarhon – 25,5 mi lioane, Mircea Man la CJ Maramureş – 21,5 milioane, Primăria Braşov cu George Scripcaru – 9,5 mi lioane, iar Petroşaniul lui Tiberiu Iacob-Ridzi – 14,8 milioane.

Guvernul se pune bine cu Mazăre

O schimbare a fost operată pe 10 iunie şi în dreptul baronilor PSD de Cons tanţa. Fără a adăuga nimic, Udrea a luat 4.644.000 de lei din cei 9.644.000 pe care îi dăduse în aprilie către CJ al lui Ni cu şor Constantinescu ca să îi transfere la primăria lui Radu Mazăre. În aceeaşi zi, guvernul a scos din Fondul de Rezervă 4 milioane de lei din care 1.268.000 au ajuns tot la Mazăre. Restul s-a împărţit primarilor de pe litoral: 2 milioane la PSD şi câte 357.000 – PDL şi PNL.