Ultimii 1.500 de salariati care au mai ramas in fabrica Republica vor primi fiecare cate 19.500 lei, iar statul roman va primi 100 milioane euro, in urma deciziei instantei de a anula contractul de privatizare al fabricii, din martie 2003.
Banii vor veni din vanzarea de active. „Numai terenul care este la marginea Bucurestiului valoreaza 100 de milioane de euro, iar utilajele pe care le pazim de trei ani sa nu le fure valoreaza aproximativ 12 milioane”, ne-a spus Constantin Dobre, liderul sindicatului de la Republica.
Contractul de privatizare al uzinei a fost anulat definitiv de Curtea de Apel Bucuresti. Sindicalistii acuza faptul ca Republica (privatizata pe 14 martie 2003), a functionat numai trei luni, dupa care patronatul a transferat activele societatii catre Tehnologika Tub pentru 80 de milioane de euro, in conditiile in care investitorii ar fi platit doar 660.000 euro pe fabrica.
Consortiul de firme Moody-Rom Trading Romania, Moody International Trading-SUA, OOO Temerso-Rusia si ZAO Compania Temerso-Rusia a achizitionat 99,5% din Republica de la fostul APAPS (actualul AVAS) pentru 1,9 milioane de euro. Investitiile angajate erau de 4,7 milioane de euro pana in 2006.
Cu gandul la tevi Angajatii ramasi la Republica spera in continuarea productiei de tevi la societatea aflata de doi ani in faliment, desi la AVAS niciun investitor nu s-a aratat interesat de preluarea fabricii, cu actualul profil de activitate. Toti cei care sunt interesati de Republica vizeaza terenul acestei fabrici.
Uzina nefiind atractiva pentru o vanzare „la pachet”, banii din care vor fi platiti angajatii pot veni din vanzarea pe module, dar cu pastrarea laminoarelor care mai pot produce, spun angajatii.