Evenimentul Zilei > International > Baconschi către românii din New York: Contăm pe lobby-ul dvs pentru desfiinţarea vizelor de călătorie în SUA
Baconschi către românii din New York: Contăm pe lobby-ul dvs pentru desfiinţarea vizelor de călătorie în SUA

Baconschi către românii din New York: Contăm pe lobby-ul dvs pentru desfiinţarea vizelor de călătorie în SUA

Ministrul de externe, Teodor Baconschi, s-a întâlnit, ieri, cu membri ai comunităţii româneşti din New York, în contextul vizitei de lucru întreprinse în SUA, la sesiunea Adunării Generale a ONU.

Teodor Baconschi a precizat că o comunitate românească, puternică şi respectată în SUA, reprezintă un ajutor important pentru relaţia României cu acest stat. "Contăm pe lobby din partea dvs. pentru desfiinţarea vizelor de călătorie în SUA pentru cetăţenii români”, a spus  Baconschi.
El a amintit Parteneriatul strategic al României cu SUA şi Acordul privind sistemul de apărare antirachetă. "Potenţialul Parteneriatului merge dincolo de dimensiunea de securitate. El oferă perspective de creştere a investiţiilor, a comerţului şi a contactelor directe între oameni. Aici vă revine un rol important, ca principală interfaţă între mediile profesionale de aici şi cele de origine”, a spus şeful diplomaţiei române.
Vot prin corespondenţă
Discuţiile au vizat şi proiectul de lege, iniţiat de MAE, privind introducerea votului prin corespondenţă, care va scuti cetăţenii de la deplasarea pe distanţe mari pentru a vota. Ministrul a afirmat că românii ar trebuisă-şi poată exprima dreptul de vot "mai uşor, modern şi corect". În opinia sa, este inadmisibil ca, pentru a alege un deputat sau senator, românii din străinătate să fie nevoiţi să facă sute sau mii de kilometri sau să se abţină de la vot. Proiectul de lege urmează a fi dezbătut în Parlament, a mai spus Baconschi.
Potrivit unui comunicat al MAE remis EVZ, reprezentanţii comunităţii româneşti din New York au salutat demersul de "simplificare a participării cetăţenilor români din străinătate la procesul electoral".

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News