Azerty.ro: In 2014 pretul SSD-urilor a scazut cu aproximativ 40% fata de anul trecut

Azerty.ro:  In 2014 pretul SSD-urilor a scazut cu aproximativ 40% fata de anul trecut

Piata de SSD-uri este intr-o continua schimbare: cererea incepe sa fie din ce in ce mai mare, procesul tehnologic si costurile de productie scad, iar aceste lucruri fac preturile SSD-urilor cu aproximativ 40% mai mici fata de 2013.

Dispozitivele de stocare a informatiilor de tip SSD (Solid-state drive) ofera o serie de avantaje deloc de neglijat fata de cele clasice: au o vitezamult mai mare de lucru,  nu au componente mecanice iar datorita acestui fapt au o durata de viata mai mare decat Hard Disk-urile, sunt rezistente la socuri, au un consum redus, iar in plus nu se supraincalzesc. Au avut din pacate un dezavantaj, pana de curand: pretul destul de mare in comparatie cu HDD-urile.

Cererea tot mai mare pentru aceste dispozitive performante dar si lansarile de catre marii producatori a unor modele de calculatoare si laptopuri care includ in configuratia lor standard dispozitive tip SSD, au determinat cresterea volumelor de productie,iar in 2014 piata de SSD-uri va creste cu aproximativ 50%.

Din punct de vedere al studiilor de piata intreprinse de diverse organizatii inca de la aparitia SSD-urilor si luandu-ne dupa raportul pret-capacitate, SSD-urile erau in 2007 de aproximativ 120 de ori mai scumpe fata de 2011, raportul reducandu-se la 32:1. Asteptarile pentru acest an sunt ca SSD-urile sa ajunga la un cost de sub 0.5 dolari per GB sau chiar mai putin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Exemple din cadrul magazinului online Azerty.ro:  in august 2013 SSD-ul Samsung 840 de 250 GB se vindea cu 799 RON, in prezent pretul acestuia a scazut la 529 RON. Pentru un SSD Kingston V300 de 240 GB, pretul actual este de 399 RON, spre deosebire de 749 RON, pretul lui din 2013.

Pentru un SSD Samsung 840 de 120 GB,  pretul actual este de 299 RON vs. 459 RON - pretul de anul trecut. De asemenea, SSD-ul Kingston V300 de 120 GB este la pretul de 275 RON vs. 399 RON, pret din 2013.

“Scaderea preturilor la toata gama de SSD-uri cu pana la 40% fata de 2013, precum si cresterea fiabilitatii si a performantelor acestora au determinat o crestere semnificativa a cererii acestor produse si in cadrul magazinului www.azerty.ro.Un alt factor de crestere accelerata a vanzarii de SSD-uri il reprezinta migrarea upgrade-urilor clasice de hard disk-uri catre aceste medii de stocare mult mai rapide” este de parere  managerul Azerty.ro -  Andrei Cracea.

Piata de SSD-uri este momentan dominata de catre Kingston, Samsung si Intel. Acesti principali jucatori pe piata dispozitivelor de stocare solide continua sa dezvolte, sa imbunatateasca si sa duca vitezele si capacitatile SSD-urilor din ce in ce mai sus, competitia dintre ei inseamnand un singur lucru pentru consumatorul final: capacitati mai mari, viteze mai bune si preturi din ce in ce mai mici.