Evenimentul Zilei > Economie > Avizul pentru Roşia Montană, pe ultima sută de metri
Avizul pentru Roşia Montană, pe ultima sută de metri

Avizul pentru Roşia Montană, pe ultima sută de metri

Decizia privind proiectul minier va fi luată în următoarea perioadă. Peste 5.000 de oameni vor lucra la mină.

Cu toate că premierul Mihai Răzvan Ungureanu a cerut miniştrilor responsabili să îi spună unde s-a blocat proiectul Roşia Montană şi dacă se poate face sau nu proiectul, aceştia dau din umeri şi nu zic nici da, nici ba.
Secretarul de stat din cadrul ministerului Mediului, Marin Anton, cel care este şi preşedintele Comisiei de Avizare Tehnică a proiectului minier, spune că mai aşteaptă un aviz de la ministerul Culturii.
"Nu putem da încă o decizie pentru că aşteptăm un aviz de la Ministerul Culturii. Noi am analizat hârtiile şi după ce vine actul, vom lua o hotărâre".
Surse din Ministerul Culturii au explicat, pentru EVZ, că situaţia este blocată din cauza acestui aviz : "Noi am trimis un punct de vedere la Ministerul Mediului, iar cei de acolo ne-au cerut lămuriri. În următoarea perioadă vom emite un nou aviz".
Şi locuitorii din Roşia şi sindi caliştii minieri spun că aşteaptă un răspuns din partea autorităţilor: se face proiectul minier sau nu.
"După atâţia ani, dorim locuri de muncă, dorim răspunsuri. În aşteptarea aceasta de ani de zile, tot a fost ceva bun: am putut să ne dăm seama cum gândeşte şi cum acţionează acest investitor şi am văzut că a făcut şi face multe lucruri bune, deşi până la ora actuală a primit din partea autorităţilor mai mult vorbe şi prea puţine avize", a explicat preşedintele Sindicatului Viitorul Mineritului din Roşia Montană, Cristian Albu.
Recent, Tribunalul Cluj a validat din nou Certificatul de Urbanism al proiectului. Potrivit autorităţilor locale, aproximativ 80% dintre locuitorii din zona minieră nu au un loc de muncă stabil.

Majoritatea minerilor din Roșia sunt șomeri, iar locurile de muncă sunt puține și sezoniere
Exploatarea ar crea, potrivit investitorilor, peste 2.300 locuri de muncă directe, în timpul celor doi ani de construcţie a minei, şi peste 3.000 de locuri de muncă directe si indirecte pe durata de operare a minei.
Şi premierul Mihai Răzvan Ungureanu  spus că Roşia Montană înseamnă locuri de muncă: "Nu sunt ecologistul de vârsta nouă care şi-a reinventat propria identitate politică. Mă interesează să existe o brumă de responsabilitate. Sunt dispus să merg cu oricine la Roşia Montană şi la Roşia Poieni, să vadă cum arată nişte răni ale pământului".
Şeful Guvernului spune că a fost acolo şi că nu a văzut lume mai săracă, mai pipernicită, mai cotropită de boli:"Lăsăm comunităţi de 5.000 de oameni pentru că ne gândim la ce se poate întâmpla?".

"Eu nu sunt adeptul niciunui proiect, sunt adeptul unor rezultate. Proiectele care aduc locuri de muncă mă interesează, le susţin.
MIHAI RĂZVAN UNGUREANU, prim-ministru

Investiţii: 2 miliarde $. Garanţie de mediu: 135 milioane $
În aşteptarea deciziei autorităţilor, directorul general al companiei Roşia Montană "Gold Corporation", Dragoş Tănase, spune că sunt gata să construiască cea mai modernă mină din ţară şi să readucem România pe primul loc între producătorii de aur din Uniunea Europeană.
"Odată aprobat, proiectul minier de la Roşia Montană va contribui cu aproape 1% la PIB-ul României", a explicat Tănase.
În opinia acestuia, în condiţiile în care construcţia minei încă nu a demarat, suma investită deja arată seriozitatea acţionarului majoritar şi încrederea acordată acestui proiect minier.

500 de milioane de dolari, investiţi până în prezent
Până acum, au fost investiţi în proiectul Roşia Montană aproximativ 500 de milioane de dolari, iar valoarea totală a investiţiei pentru realizarea proiectului este estimată la aproximativ două miliarde de dolari.
În opinia Sebastian Vlădescu, fost ministru de Finanţe, ecologic, la Roşia Montană nu există niciun motiv pentru ca proiectul să nu poată fi demarat.
"Toate argumentele sunt în favoarea reluării exploatării aurului. Astfel, urmele trecutului sunt curăţate şi se creează premisele unui viitor mai curat. La Roşia Mon tană va fi utilizată o tehnologie mai nouă cu 10- 15 ani", explicat acesta, recent, pentru EVZ.
Potrivit reprezentanţiilor RMGC, compania oferă o garanţie de mediu în valoare de 135 de milioane de dolari şi va face investiţii de mediu. Şi pentru protejarea patrimoniului naţional şi cel local, compania a alocat 140 de milioane de dolari, bani care vor fi folosiţi pentru restaurarea monumentelor, săpături arheologice, dar şi pentru conservarea monumentelor descoperite.
Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut ministrului Mediului, Attila Korodi, să decidă rapid dacă avizeazăsau nu exploatările miniere
1999

RMGC obţine licenţa de exploatare a minereurilor de aur şi argint din perimetrul Roşia Montană. Radu Vasile (prim- ministru CDR) şi ministrul Industriei de la acea vreme, Radu Berceanu, au semnat licenţa.
2001
Este instituit Programul Naţional de Cercetare "Alburnus Maior" prin Ordinul ministrului Culturii de la acea vreme, Răzvan-Emil Theodorescu. Cercetările arheologice preventive au fost coordonate ştiinţific de către Muzeul Naţional de Istorie a României.
2008
Actualul ministru al Mediului, Attila Korodi, a suspendat procedura de evaluare a impactului proiectului asupra mediului, după ce o instanţă din România a anulat certificatul de urbanism obţinut anterior de companie. În prezent, actualul ministru se judecă cu firma pentru decizia luată acum patru ani.
2010
Ministrul Mediului de atunci, Laszlo Borbely a decis reluarea procesului de avizare a proiectului minier, după ce timp de patru ani nu s-a făcut nimic.

2012

Attila Korodi, ministrul Mediului, i-a transmis preşedintelui Traian Băsescu că procedurile de avizare a proiectului aurifer de la Roşia Montană nu pot fi accelerate, demnitarul spunând că trebuie precauţie în privinţa acestui proiect.

Citiţi şi:

  • MRU despre Roșia Montană: „Proiectele care aduc locuri de muncă mă interesează”
  • Certificatul de urbanism al proiectului minier „Roșia Montană” rămâne în vigoare

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: