Experții britanici au tras un semnal de alarmă. Ca să fie cu adevărat eficient, un produs de dezinfectat trebuie să aibă, cel puțin, 70% alcool. Apoi, pentru a curăța cu adevărat mâinile, e important să curățăm mai mult decât palmele. Trebuie avute în vedere și dosul palmelor, respectiv încheieturile.

„E important să folosiți suficient gel și să acoperiți întreaga suprafața a mâinilor, inclusiv pe înceheieturi, dosul palmelor și între degete”, a spus microbiologul Mark Wilcox. Sfatul specialistului e să folosiți gel antibacterian de fiecare dată când ați pus mâna pe o suprafață posibil contaminată.

Unii oameni pot fi tentați să apeleze la băuturile alcoolice pe care le au în casă pentru a se dezinfecta. Am putea crede că e la îndemână, însă acestea au , de regulă, până la 40% alcool, deci sunt ineficiente în calea virusului. Alcoolul funcționează distrugând membrana exterioară protectoare a virusului, determinând ruperea rapidă a fiecărei particule. Moartea sa este aproape instantanee.

Un studiu realizat în 2014 de oameni de știință de la Universitatea din Arizona din SUA a analizat ce s-a întâmplat cu virușii din casă, când membrii familiei și-au curățat regulat mâinile cu un gel pe bază de alcool, precum și când și-au spălat mâinile normal. Ei au monitorizat șapte gospodării, fiecare cuprinzând doi părinți și cel puțin doi copii. Unul dintre adulții din fiecare casă – „răspânditorul” desemnat – avea mâinile acoperite cu un lichid care conținea virusuri și bacterii infecțioase.

După opt ore, oamenii de știință au descoperit semne de contaminare pe mâinile fiecărui membru al familiei, precum și pe suprafețele utilizate frecvent în întreaga casă. Au repetat apoi experimentul, dar de data aceasta au așezat sticle cu gel igienizant în toată casa, sfătuind voluntarii să le folosească de până la trei ori pe zi. Rezultatele, publicate în revista Food And Environmental Virology, au relevat că aceasta a redus nivelul de contaminare virală pe mâini și suprafețe cu 99 de procente.

Alte experimente ale acelorași cercetători au descoperit că răspândirea virusurilor la locul de muncă este redusă cu 84 la sută atunci când angajații sunt încurajați să folosească ca rutină gel dezinfectant pe bază de alcool pe parcursul zilei.

Sursa: Daily Mail