Cercetătorii de la Birkbeck College, Universitatea din Londra, susţin că evaluarea răspunsului cerebral la copiii de 6 luni ar putea prezice dacă vor dezvolta sau nu autism mai târziu. În prezent un diagnostic ferm de autism se poate da numai după ce copilul a împlinit doi ani, arată studiul publicat în revista de specialitate „Current Biology” şi citat de portalul MedicineNet.com.
Activitatea cerebrală oferă semne timpurii
„Cercetările noastre demonstrează, pentru prima dată, că monitorizarea directă a activităţii cerebrale din primul an de viaţă poate fi asociată cu diagnostirea ulterioară a autismului, cu mult înainte de apariţia indicatotrilor comportamentali” a precizat, într-un comunicat de presă, Mark Johnson, coordonatorul studiului. Cercetarea a cuprins copii cu vârsta de 6-10 luni, care aveau un risc crescut de dezvoltare a bolii (aveau un frate sau o soră mai mare diagnosticaţi cu autism). Specialiştii au monitorizat activitatea cerebrală a copiilor în timp ce mai multe persoane se uitau la ei şi ulterior într-o altă direcţie.
Reacţii ce stau la baza socializării
Studii anterioare au arătat că există anumite tipare care reflectă un răspuns normal la contactul vizual cu alte persoane, răspuns care este crucial pentru dezvoltarea aptitudinilor de socializare. Recenta cercetare oamenilor de ştiinţă englezi a arătat că, în cazul copiilor predispuşi către autism, procesarea informaţiilor ce ţin de socializare se realizează deja diferit. „La această vârstă, nu sunt vizibili markerii comportamentali ai autismului şi monitorizarea funcţiilor cerebrale ar putea fi un indicator mai senzitiv al riscurilor”, a mai spus Johnson.
Pentru a putea fi folosită ca metodă sigură de diagnosticare timpurie a autismului, monitorizarea activităţii cerebrale mai are nevoie de ajustări, dar şi de asocieri cu alte metode ajutătoare, au conchis oamenii de ştiinţă.