Evenimentul Zilei > Actualitate > Aura Urziceanu, aşteptată cu nerăbdare la Londra
Aura Urziceanu, aşteptată cu nerăbdare la Londra

Aura Urziceanu, aşteptată cu nerăbdare la Londra

După o absenţă de 20 de ani, Aura Urziceanu va concerta din nou la Londra, pe 12 iunie, la Jazz Cafe, scrie ediţia on-line a publicaţiei „The Times”. „Cântăreaţa Aura Urziceanu, printre ai cărei fani s-au numărat Duke Ellington şi Quincy Jones, se întoarce la Londra după 20”, scrie sursa citată.

Duke Ellington a fost unul dintre marii fani ai Aurei Urziceanu (62 de ani) şi a descris vocea româncei ca fiind „perfectă”. De-a lungul timpului, Urziceanu a fost în turnee alături de Quincy Jones şi a cântat pe aceeaşi scenă cu Sarah Vaughn şi Ella Fitzgerald, iar acest lucru „a transformat-o într-o comoară naţională pentru România”, scrie „The Times”, care laudă calităţile vocale ale cântăreţei, regretând că în ţara natală nu are parte de recunoaşterea care i s-ar cuveni.

Restaurantul norocos

Duke Ellington a descoperit-o pe Aura Urziceanu, datorită unui restaurant chinezesc arhiplin. În 1971, românca avea un contract cu un club de jazz din Winnipeg, aflat deasupra unui restaurant chinezesc. Fiindcă în acel local nu exista niciun loc liber, Duke Ellington s-a dus la clubul de jazz.

„Aproape că am leşinat când mi s-a spus că este în public. Când mi-au spus să mă duc la masa lui am refuzat. La scurt timp după aceea, managerii lui m-au chemat la o întâlnire şi mi-au spus: «Putem să facem din tine cea mai mare vedetă din lume, dar trebuie să ne dai totul. Nu poţi avea familie. Nu poţi lăsa pe nimeni să se apropie de tine». Dar aveam un soţ şi un copil şi nu puteam să le întorc spatele. Le-am spus: «Voi munci din greu pentru voi, dar nu în condiţiile astea»”, a povestit Urziceanu, care a plecat apoi într-un turneu de trei ani cu Duke Ellington.

Ella Fitzgerald, un nou univers

Încă de mică, Aura Urziceanu a fost încurajată de tatăl său, care este violonist, să ia lecţii de muzică clasică, iar la vârsta de 13 ani a început să compună. Şi-a descoperit genul de muzică potrivit când a auzit-o cântând pe Ella Fitzgerald. „Descoperisem un nou univers. Devenisem liberă”, a mărturisit artista.

În 1972, Aura Urziceanu cânta la Carnegie Hall (New York), alături de celebrul Duke Ellington. „În acea noapte, la New York, toţi muzicienii erau în sală. Era marea mea şansă şi aşteptam în culise ca orchestra să-mi facă intrarea. Deodată, când eram gata să încep, Tyree Glenn, trombonistul orchestrei, a început să cânte. Am spus: «Nuuuu! Acum eu trebuie să cânt». Stăteam acolo, cu microfonul în mână şi publicul nici nu ştia că exist. Când Tyree a ajuns la final, Duke m-a prezentat şi astfel am ajuns să cânt. Când am terminat, publicul m-a ovaţionat în picioare”, a povestit cântăreaţa de jazz.

După moartea lui Ellington, Aura Urziceanu i s-a alăturat lui Quincy Jones, ajungând în cele din urmă să cânte pe aceeaşi scenă cu idolul său, Ella Fitzgerald.

„Cine vrea să fie martor la spectacolul uluitor al Aurei Urziceanu ar fi bine să vină la Jazz Cafe de vineri într-o săptămână. Aduceţi-vă aminte să respiraţi”, scrie în final „The Times”.