Evenimentul Zilei > International > Au început deminarea locului unde, potrivit tradiției creștine, a fost botezat ISUS
Au început deminarea locului unde, potrivit tradiției creștine, a fost botezat ISUS

Au început deminarea locului unde, potrivit tradiției creștine, a fost botezat ISUS

Au început operațiunile de dezafectare a minelor din zona Qasr al-Yahud – locul unde a fost botezat Isus, conform tradiției creștine, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Israel.

Operațiunea este realizată de Autoritatea Națională de Acțiune împotriva Minelor din Israel (Israel National Mine Action Authority – INMAA), sub egida Ministerului Apărării, împreună cu HALO Trust, o organizație internațională non-profit pentru dezafectarea minelor terestre.
Proiectul vizează înlăturarea tuturor minelor și a resturilor explozive rămase după război în zona Qasr al-Yahud sau "Castelul evreilor", un loc situat în valea râului Iordan, unde se oficiază botezuri, în Cisiordania aflată sub ocupație israeliană.
Operațiunile au început la aproximativ doi ani de la aprobarea proiectului.
"Într-adevăr, este o zi foarte interesantă și mult așteptată", a declarat domnul Marcel Aviv, directorul Autorității Naționale de Acțiune Împotriva Minelor. "Dezafectarea minelor terestre din Locul Botezului, atât de important pentru foarte mulți oameni, reprezintă o oportunitate unică, cu totul ieșită din comun".
"Curățirea și eliberarea acestor terenuri, precum și capacitatea de a le reintroduce în circuitul religios, reprezintă un proiect de care ne mândrim cu toții", a mai declarat domnul Aviv.
Popularul loc de pelerinaj este gestionat de Administrația Civilă a Israelului.
Înființată în anul 2011, Autoritatea Națională de Acțiune Împotriva Minelor, este responsabilă de eliminarea zonelor afectate de mine terestre, zone pe care Statul Israel nu le consideră esențiale pentru nevoile sale de securitate. Potrivit Ministerului Apărării, de la înființarea sa, autoritatea a eliminat zeci de mii de mine împrăștiate pe mii de hectare de pământ, de pe întreg teritoriul țării.