Atenţie la ce postezi pe Facebook. Te poate costa jobul!
- Ana Bâtc ă
- 21 aprilie 2011, 09:17
Nu-i aşa că vi s-a întâmplat să intraţi pe profilul de Facebook şi să faceţi schimb de replici cu amicii în timpul programului de lucru? Nu sunteţi singura persoană care face acest lucru. În unele ţări, însă, milioanele de fani ai reţelelor de socializare, care sunt şi angajaţi, se gândesc de două ori înainte de a accesa pagina personală. Motivul: cele câteva minute i-ar putea costa slujba, scrie publicaţia grecească GR Reporter.
De exemplu, Curtea din Atena a decretat că navigarea constantă pe reţelele sociale de pe internet poate afecta relaţia armonioasă dintre angajaţi şi angajatori.
Decizia Curţii a fost emisă în cazul unei foste angajate a unei companii aeriene care a depus o plângere împotriva fostului său angajator, care a concediat-o fără să-i acorde nicio compensaţie.
Potrivit instanţei, "păcatul" salariatei a fost că îşi vizita profilul de pe Facebook zilnic, în timpul programului de lucru. În consecinţă, Curtea a hotărât că decizia de concediere fără compensare financiară este în totalitate legală.
Alunga clienţii ca să stea pe Facebook Potrivit conducerii companiei aeriene, comportamentul angajatei a încălcat termenii contractului de muncă. Ei se referă la un e-mail trimis tuturor salariaţilor, în decembrie 2008, prin care le-a interzis vizitarea reţelelor sociale pe internet.
În pofida interdicţiei, angajata a continuat să intre pe Facebook. Mai mult decât atât, au fost situaţii când femeia le spunea clienţilor să revină mai târziu, motivând că sistemul de rezervare a biletelor este temporar nefuncţional şi că nu putea să-i deservească. De fapt, ea voia să câştige mai mult timp pentru a sta pe net.
Femeia a fost angajată pe termen nedeterminat la compania aeriană în anul 1989. Atribuţiile sale includeau rezervarea locurilor în avion şi emiterea biletelor.
În luna mai 2009, managerul companiei i-a trimis o scrisoare în care o acuza de neîndeplinirea în mod corespunzător a atribuţiilor.
Potrivit argumentaţiei managementului, angajata întârzia la serviciu în mod constant şi folosea telefoanele companiei pentru discuţii personale în timpul orelor de muncă. Însă cea mai gravă greşeală a sa a fost considerat faptul că, în loc să lucreze, ea petrecea ore întregi pe Facebook şi alte site-uri similare. La sfârşitul scrisorii, managerul a avertizat-o că, dacă lucrurile vor continua în acelaşi fel, el va fi obligat să rezilieze contractul de muncă, fără preaviz.
În replică, angajata i-a cerut şefului să justifice cele afirmate în scrisoare, considerând aceste lucruri drept "excesive, umilitoare, jignitoare şi denigratoare".
După ce a fost concediată, femeia a dat în judecată compania solicitând despăgubiri, însă a pierdut procesul.
"Trădaţi" de informaţiile de pe reţelele sociale În unele cazuri, informaţiile postate pe Facebook au dus la pierderea jobului. De exemplu, o profesoară din New Jersey a fost decăzută din drepturile profesionale pentru o anumită perioadă, după ce a publicat comentarii jignitoare la adresa elevilor săi pe profilul de Facebook. Pe unii dintre copii ea i-a numit "viitori criminali" şi a mai spus că, în timpul orelor, se simte ca un "temnicer".
O colegă de breaslă dintr-un alt stat american a fost concediată după ce a postat pe site fotografii cu ea consumând alcool. Părinţii elevilor au anunţat directorul şcolii, care i-a solicitat demisia.
Fotografiile postate pe Facebook ar putea cauza şi alte probleme. O femeie din Canada, care lipsea de la job pe motiv că suferea de depresie a pierdut ajutorul financiar, după ce compania de asigurări i-a găsit pozele pe Facebook care o arătau în timp ce se distra.
Un angajat al companiei de asigurări a informat-o pe femeie că fotografiile cu ea în localuri, în vacanţă şi de ziua de naştere publicate în reţeaua socială arată că ea nu mai este în depresie. Toate acestea în ciuda dovezilor că medicul i-a prescris să iasă în oraş să se distreze.
Cel mai cunoscut caz din Grecia rămâne cel al unui secretar general al unui minister, care a fost demis din funcţie la numai 24 de ore de la numire, deoarece până în ultima clipă înainte de numirea sa a folosit pe internet cuvinte vulgare şi ofensatoare la adresa guvernului pentru care se pregătea să lucreze.