Atentie la cazaturi!

Atentie la  cazaturi!

Fracturile, entorsele si luxatiile sunt afectiuni frecvente care "ataca" oasele si articulatiile. Invata cum sa le deosebesti si cum sa le tratezi corect.

Accidentele si miscarile bruste sunt cele mai frecvente situatii in care apar fracturile, entorsele si luxatiile. Aceste probleme sunt mai frecvente in sezonul rece din cauza umezelii, a ghetii sau zapezii.

Toate cele trei afectiuni sunt dureroase si, de cele mai multe ori, necesita control medical de urgenta. Afectati sunt, in egala masura, si tinerii, si batranii. La batrani, de vina este sistemul osos fragil, iar cele mai expuse sunt femeile trecute de 45 de ani. 

Fara masaj daca ai entorsa Adeseori, entorsa este confundata cu luxatia. "Entorsele sunt intinderi de ligamente la nivelul unor articulatii, care pot aparea atunci cand calci stramb. Luxatiile, in schimb, se produc atunci cand doua suprafete articulare nu mai sunt in contact una cu cealalta", explica Dia Ahmad, ortoped la Policlinica Titan din Bucuresti.

Entorsele sunt cele mai frecvente si sunt dureroase. Daca ai facut o entorsa, medicii iti recomanda sa nu masezi zona afectata deoarece, fiind deja traumatizata, durerea va fi si mai mare. Daca durerea este suportabila, poti aplica un antiinflamator local, dar fara sa apesi.

La fel de bune sunt si aplicatiile locale reci, dar nu direct pe piele. Daca pana a doua zi, durerea nu ti-a trecut macar pe jumatate, este bine sa mergi la medic. Controlul medical de urgenta este recomandat daca durerea este de la inceput foarte puternica, daca piciorul este deformat si daca nu poti calca.

"Adeseori, entorsele afecteaza glezna, genunchiul, piciorul ori mana. Cele mai multe cazuri apar la adultii activi si mai rar la batrani. Vindecarea se face in aproximativ 10-14 zile", adauga Marius Filip, ortoped la Spitalul Universitar de Urgenta din Capitala.

Tinerii activi fac mai des luxatii Luxatiile pot aparea la umar, picior, cot, sold, genunchi sau coloana vertebrala, in urma unei exagerari a unei miscari normale, cum ar fi intinderea exagerata a bratului la schimbarea unui bec. Pentru ca articulatiile se deformeaza daca ai facut o luxatie, trebuie sa ajungi de urgenta la medic.

Pana atunci, este bine sa nu faci miscari bruste, deoarece riscul de fractura este foarte mare, si trebuie sa iei un calmant. "Luxatiile sunt frecvente la oamenii activi. Nu oricine face luxatie insa. Sunt predispusi cei cu un defect al osului din nastere sau cei ale caror ligamente care sustin umarul in articulatie sunt mai laxe", mai spune ortopedul Dia Ahmad.

Perioada de vindecare variaza intre 14 si 40 de zile. Intinderile sunt provocate de solicitarea brusca a unui tendon sau muschi, care duc la ruptura unor structuri fibrilare. "Prezentarea la consult trebuie sa se faca intr-un timp cat mai scurt, pentru a evita complicatiile. Masurile de prim ajutor constau in ridicarea membrului afectat mai sus decat orizontala", explica Marius Filip. Vindecarea se face in 7-21 de zile.

Proteze pentru fracturile de sold Fractura inseamna ruperea osului si ii afecteaza atat pe tineri, cat si pe batrani, in special pe femeile trecute de menopauza. De regula, fracturile la cei tineri sunt cauzate de traumatismele din timpul accidentelor rutiere sau de munca, in timp ce la batrani de vina este sistemul osos prea slabit. O simpla cazatura poate duce la ruperea incheieturii mainii sau a soldului.

"Fractura la sold il impiedica pe bolnav sa mearga. El trebuie transportat de urgenta la medic si trebuie sa stea cat mai relaxat pentru ca durerea sa-i scada", recomanda medicul Dia Ahmad. Primul ajutor pe care il poti da in cazul unei fracturi inchise este sa legi o scandura de membrul afectat, dar fara sa strangi tare.

Daca fractura este deschisa, aplica un pansament curat si evita sa cureti rana cu vreo substanta. Poti pune si un garou deasupra ranii, pentru impiedicarea sangerarii si retine, pe cat posibil, ora la care ai facut acest lucru, pentru a le spune medicilor.  Cel mai greu se vindeca fracturile de sold, iar singura solutie pentru multi bolnavi este punerea unei proteze.

PREVENTIE

Soarele si sportul mentin oasele tari

Oasele si muschii pot fi intariti din copilarie daca faci sport regulat si daca mananci alimente bogate in calciu si vitamine. "Sportul este investitia cea mai buna in sistemul osteoarticular, iar cel mai indicat este inotul. Expunerea la soare este la fel de recomandata deoarece vitamina D este bine sintetizata in piele", recomanda Dia Ahmad, ortoped la Policlinica Titan din Capitala. Dupa 45 de ani, femeile ar trebui sa faca anual con-troale ortopedice si endocrinologice pentru prevenirea osteoporozei.

GHINION

"Am avut si fractura, si entorsa" Liviu Tamas, un tanar de 35 de ani, a avut o fractura la brat si o entorsa grava la picior. "Cand am facut fractura, am auzit o paraitura, dar abia dupa 20 de minute a inceput sa ma doara. Dupa o ora am ajuns la medic, pentru ca ma durea foarte tare. Mi s-a pus o tija din titan, cu care am stat noua luni, iar acum ma simt foarte bine", povesteste barbatul. In urma cu trei ani, juca fotbal si a facut o entorsa la genunchiul stang, cu ruptura de menisc si blocaj articular. Perioada de recuperare a fost cea mai grea si a durat trei luni.

Ne puteți urmări și pe Google News