Guvernul italian şi-a anunţat intenţia de a impune un decalaj variabil între lansarea filmelor în cinematografe şi distribuirea lor pe platforme video la cerere, cum ar fi Netflix, pentru a proteja industria cinematografică italiană, informează sâmbătă France Presse.

Subiectul a provocat o controversă în Italia în luna septembrie în timpul Festivalului de Film de la Veneţia, când mai multe dintre filmele în competiţie au fost produse de giganţii americani de streaming, cum ar fi Netflix şi Amazon, şi, prin urmare, susceptibile să fie lansate simultan pe internet şi în sălile de cinema sau chiar exclusiv online.

Acesta a fost cazul filmului autobiografic al regizorului mexican Alfonso Cuaron, "Roma", care a obţinut Leul de aur, primul premiu major la un festival internaţional pentru Netflix. Acest film va fi lansat în viitor în cinematografele din întreaga lume şi va fi disponibil din 14 decembrie pe Netflix.

Festivalul de Film de la Cannes ar fi văzut în ''Roma'' un competitor pentru Palme d'Or, dar alegerea sa de a selecta doar filmele lansate în cinematografe, pentru a le proteja pe acestea din urmă, l-a privat de producţii Netflix.

În schimb, deşi a permis Veneţiei să atragă cineaşti de renume ca Alfon Cuaron, fraţii Coen sau Paul Greengrass, alegerea Mostrei de a-şi deschide larg porţile pentru giganţi web i-au atras furia organizaţiilor profesionale din industria cinematografică.

Ele au denunţat în această vară un atac la adresa administratorilor sălilor, subliniind că Leul de Aur ar trebui să "fie la dispoziţia tuturor" spectatorilor, şi nu rezervat abonaţilor Netflix, şi invitând Mostra să îşi reconsidere poziţia pentru 2019, scrie Agerpres.

Te-ar putea interesa și: