Astronomii Marian Doru Suran şi Dumitru Pricopi, din cadrul Institutului Astronomic al Academiei Române, fac parte din grupul internaţional de cercetători care vor studia datele culese de sonda spaţială Kepler, lansată de NASA în urmă cu câteva zile.
Cei doi sunt membri activi ai Kepler Asteroseismic Science Consortium (KASC), un consorţiu ştiinţific internaţional care va analiza cantitatea uriaşă de date rezultate.
Grupul de cercetători este format din peste 200 de oameni de ştiinţă, de la 50 de instituţii din întreaga lume, inclusiv de la Institutul Astronomic al Academiei Române.
Kepler caută planete asemănătoare Terrei
Pe data de 7 martie, NASA a lansat sonda spaţială Kepler pe o orbită în jurul Soarelui. Misiunea îşi propune să detecteze planete de mărimea Pământului care orbitează în jurul altor stele.
Kepler este echipată cu un telescop care va măsura strălucirea a 170.000 de stele, pe o perioadă de cel puţin trei ani şi jumătate.
Astronomii speră ca informaţiile care vor fi culese în timpul misiunii să ducă la o mai bună înţelegere a evoluţiei stelelor. Cercetările care se vor desfăşura în cadrul Institutului Astronomic al Academiei Române vizează extragerea informaţiilor seismice detaliate pentru stele observate de sonda spatiala Kepler.