Asteroidul a lovit  Pământul într-o zonă de pe coasta de est a actualului stat Mexic. A produs un crater cu o lungime de peste 177 de kilometri, iar 75 la sută din speciile de plante și animale de pe planetă au dispărut în perioada care a urmat cataclismului, scrie nationalinterest.org.

Conform unui studiu  publicat recent de revista Nature Communications, o echipă internațională de oameni de știință – de la Imperial College (Londra, Marea Britanie), Universitatea din Freiburg (Germania) și Universitatea din Austin (Texas, Statele Unite) – a reușit să realizeze o simulare 3D  a cataclismului cu ajutorul unor tehnologii de ultimă generație.

Prin această siuulare, oamenii de știință au încercat să afle cum a fost pozibilă extincția tutoror acestor plante și animale. Iar datele obținute au furnizat o explicație interesantă.

Astfel, asteroidul s-a îndreptat spre Pământ  dinspre nord-est,  pe o traiectorie cu un unghi de 40 până la 60 de grade față de suprafața Pământului. Tocmai  această traiectorie particulară a amplificat eliberarea unei cantității uriașe de gaze în aer.

Mulți oameni de știință credeau inițial că asteroidul a lovit suprafața terestră cu un unghi de 90 de grade, dar acest lucru, potrivit studiului,  este  „puțin probabil”l.

„Impactul a eliberat în atmosferă o cantitate incredibilă de gaze. Clima a fost afectată,  declanșând un lanț de evenimente care a dus la extincția dinozaurilor.

Acest lucru a fost probabil agravat de faptul că asteroidul a lovit Pământul cu unul dintre cele mai devastatoare unghiuri posibile „, a declarat autorul principal al studiului, Gareth Collins,  profesor la Departamentul de Științe ale Pământului și Inginerie de la Imperial College London.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE