Civilizatia galilor era mult mai avansata decat s-a crezut pana acum.
La aceasta concluzie au ajuns arheologii francezi, care, in urma unor sapaturi facute in zona Corent, in apropiere de Lyon, au descoperit ruinele unei cladiri despre care se crede ca ar fi fost palatul lui Vercingetorix, ultimul lider militar al galilor. Daca pana acum povestile despre gali se axau pe credinta lor in potiuni magice si pe venerarea druizilor, intocmai ca in benzile desenate cu Asterix si Obelix, descoperirea specialistilor francezi schimba radical situatia, releva „Sunday Telegraph”.
Excavatiile au dovedit ca populatia vechii Galii era extrem de priceputa in prelucrarea metalelor, maiestria galilor in domeniu putand concura cu cea a romanilor. In plus, galii nu au dobandit aceasta iscusinta dupa invazia romanilor din anul 52 i.H., ci anterior. Analizand indeaproape vestigiile gasite, arheologii au constatat cu surprindere ca tehnicile folosite de gali pentru ridicarea cladirilor erau la fel de avansate precum cele folosite in Roma in jurul anilor 80-70 i.H., fundatiile fiind foarte bine puse la punct.
„Pana acum, pentru francezi, galii erau oameni care traiau in colibe din padure, infricosandu-i pe alti oameni. Parintii obisnuiesc sa-si ameninte copiii „ca-i dau la gali” daca nu se duc la culcare”, a explicat sugestiv Matthieu Poux, profesorul de arheologie care a condus lucrarile.
Fascinati de descoperirile facute, specialistii au hotarat sa extinda cercetarile, convinsi ca istoria va fi rescrisa. Descoperirile risca sa-si puna amprenta si pe popularele benzi desenate cu Asterix si Obelix, care din 1961, cand au fost publicate pentru prima data, descriu o populatie a vechii Galii prea putin evoluata.