Planul său îi vizează pe cei 46 de milioane de cetăţeni care nu îşi permit o astfel de asigurare. Obiectivul, care s-a aflat pe agenda fiecărui preşedinte democrat de la Harry Truman încoace, fără a deveni însă realitate, implică o luptă politică enormă cu asigurătorii americani, companiile farmaceutice şi republicanii din Congres, scrie cotidianul britanic „The Times”.
 
„A venit vremea să ne respectăm promisiunea”, a subliniat Obama, în mesajul său radiofonic săptămânal. Asigurarea medicală universală „este o necesitate pe care nu o mai putem amâna”, a adăugat el, recomandând Congresului să adopte un proiect de lege în acest sens.

Casa Albă nu a explicat, totuşi, de unde va obţine administraţia 1,2 trilioane de dolari, sumă reprezentând costul estimat al acestui plan ambiţios pentru următorii zece ani, într-un moment de dificultate financiară.

Precedentul Clinton

Barack Obama este foarte atent să nu repete eşecul înregistrat de fostul preşedinte democrat Bill Clinton, al cărui plan similar, supravegheat atunci de soţia sa, actualul secretar de stat, Hillary Clinton, a fost respins de membrii Congresului.

Liderul de la Casa Albă a decis să preia controlul dezbaterii şi va demara mâine, în statul Wisconsin, o amplă campanie de promovare a iniţiativei, rostind discursuri pe această temă în mai multe oraşe americane.

Alte două milioane de cetăţeni din cele 50 de state vor populariza planul preşedintelui la finalul săptămânii, prin diferite acţiuni. Obama mizează, de asemenea, pe sprijinul influentului senator democrat Edward Kennedy, un militant fervent pentru asigurarea medicală universală. Grupurile conservatoare au avertizat deja că, dacă va fi aprobat, planul va duce la cozi interminabile la cabinetele medicale.