Înainte de a recurge la acest gest, preotul columbian Rafael Reatiga din Bogota, Columbia, și-a rugat enoriașii să se roage pentru el și chiar le-a înmânat o listă cu cântece pe  care să le cânte la funeraliile lui.
Autoritățile au suspectat inițial un jaf eșuat, soldat cu uciderea celor doi, atunci când cadavrul lui Reatiga a fost gasit alături de alt preot ucis, Richard Piffano, într-o mașină. După investigații amănunțite, procuratura a stabilit ca însuși Reatiga a angajat pe cineva pentru a-l ucide, după ce a aflat că este bolnav de SIDA.
Preoții au plătit doi ucigași cu echivalentul a 8.500 de dolari, după ce au renunțat la ideea de a se sinucide, aruncându-se într-o prăpastie din nordul Bogotei. Reatiga, pe lângă SIDA mai suferea și de sifilis, boli pe care le-a contractat în urma relațiilor homosexuale pe care le avea cu membri din comunitatea gay din Bogota.
Asasinii, Gildardo Alberto Penate și Isidro Castiblanco,  au fost prinși și încarcerați, ei riscând o pedeapsă de 40 de ani. Aceștia au fost descoperiți după ce telefoanele mobile ale prelaților au fost cercetate, iar numerele ucigașilor se aflau printre ultimele apelate înainte de crimă. Tot în agenda telefonului se aflau numere aparținând unor infractori implicați în traficul de droguri, armament și fraude.

Cu trei săptămâni înainte de “sinucidere”, Reatiga și-a transferat averea pe numele mamei sale, iar cel de-al doilea preot, Piffano a retras din bancă, în ziua morții sale, suma de 3.700 de dolari.