Artă de scandal

Artă de scandal

Muzeul Tate Britain din Londra găzduieşte, de la începutul acestei săptămâni, o expoziţie destinată celor mai controversate premii din artă acordate de 23 de ani încoace.

Este vorba despre Premiile Turner, oferite de Muzeul Tate pentru prima dată în 1984 pentru a recompensa creaţiile artiştilor britanici contemporani, cu vârste sub 50 de ani, relevă Reuters.   Premiile, care la început s-au dorit a fi echivalentul Premiilor Booker (acordate în literatură) au devenit, în timp, faimoase mai mult prin prisma controverselor create. În 1995, de pildă, marele câştigător a fost „băiatul rău“ al artei britanice contemporane Damien Hirst, pentru o pictură în care erau reprezentate vaci murate.   Trei ani mai târziu, a fost declarat câştigător artistul Chris Ofili, care şi-a realizat picturile cu balegă de elefant. În 2003, distincţia a revenit olarului travestit Grayson Perry, care nu s-a sfiit să vină la ceremonia de decernare într-o rochiţă cu volănaşe întocmai celor purtate de Shirley Temple.   Premiile Turner îi înfurie peste măsură pe artiştii şi criticii de artă conservatori care susţin că toate aceste creaţii nu sunt decât imitaţii palide ale artei moderne. Totuşi, expoziţia atrage anual până la 120.000 de vizitatori, intrigaţi de zarva creată în jurul subiectului.

Directorul Muzeului Tate Britain, Stephen Deuchar, a luat însă apărarea acestui premiu anual, care constă în 40.000 de lire sterline. „Nu căutăm deliberat senzaţionalul“, a declarat acesta, admiţând că scopul premiilor este să stârnească dezbateri.

Ne puteți urmări și pe Google News