Evenimentul Zilei > International > Armata americană îşi suplimentează stocul de armament din Israel
Armata americană îşi suplimentează stocul de armament din Israel

Armata americană îşi suplimentează stocul de armament din Israel

Armata americană urmează să-şi sporească considerabil până la sfârşitul anului 2012 stocul de armament de urgenţă de pe teritoriul Israelului, scrie presa israeliană.

Potrivit cotidianului israelian"Haaretz", creşterea prevăzută ar fi în valoare de circa 400 de milioane de dolari şi se va adăuga stocului actual, a cărui valoare este estimată la 800 de milioane de dolari.

Ministerul israelian al Apărării nu a comentat deocamdată această informaţie.

Armata americană menţine un stoc de armament în unele dintre ţările aliate, printre care Israelul, Coreea de Sud sau ţări din Golful Persic, la care recurge doar în caz de nevoie în cadrul operaţiunilor sale.

În virtutea unui acord special, Israelul poate utiliza acest material în caz de urgenţă, cu permisiune din partea Washingtonului, aşa cum s-a întâmplat în timpul războiului lansat împotriva mişcării şiite libaneze Hezbollah, în vara lui 2006.

Potrivit sursei citate, cele două state aliate au stabilit împreună ce tip de material aparţinând trupelor americane urmează să fie depozitat în baze speciale ale armatei israeliene. Acest material, alături de armament convenţional, ar include şi o mare cantitate de bombe de precizie care pot fi lansate din avioane, adaugă "Haaretz".
Cooperare militară strânsă

Israelul şi SUA şi-au intensificat semnificativ cooperarea în domeniul securităţii. Cele două ţări au efectuat recent manevre militare comune complexe, iar Israelul a comandat din Statele Unite 20 de avioane de vânătoare F-35 (Joint Strike Fighter).

În 2007, cele două ţări au semnat un acord care stabileşte ajutorul militar american pentru statul evreu la 30 de miliarde de dolari pentru o perioadă de zece ani, asistenţă care se adaugă creditelor speciale acordate Israelului pentru dezvoltarea unor sisteme de apărare antirachetă.

Potrivit unui oficial israelian, premierul Benjamin Netanyahu ar urma să aducă în discuţie, azi, la New York, în cadrul unei întâlniri cu secretarul de Stat american Hillary Clinton, nevoile actuale de securitate ale Israelului.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: