Mai mulţi membrii ai unei familii din Elveţia au această trăsătură rar întâlnită în lume – mâinile lor nu au amprente, conform unui articol bbc.co.uk. Specialiştii, în urma mai multor studii pe această familie, au ajuns la concluzia că un element din codul lor genetic este cel care generează această trăsătură. Gena identificată se numeste SMARCAD1, iar studiu a fost publicat în American Journal of Human Genetics.

În mod normal palma umană este acoperită de nişte striaţii fine care se formează înainte să ne naştem şi sunt diferite pentru fiecare individ în parte, fapt ce ajută şi poliţia în identificarea autorilor unor infracţiuni.

Pielea ne dă primele semne când suferim de o boală

Cei cărora le lipsesc amprentele au o formă diferită a genei SMARCAD1 în codul lor genetic şi asta se manifestă prin trăsături diferite ale pielii faţă de oamenii normali.
“Puţine lucruri sunt cunoscute despre funcţionarea normală a genei SMARCAD1 şi aproape nimic despre rolul fiziologic al acestei particularităţi a pielii. De exemplu, se cerede că amprentele digitale anormale sunt uneori semnele unor alte boli şi tulburări severe. Cercetările noastre mai amănunţite ne vor ajuta să înţelegem şi să prevenim şi alte boli, nu numai cele care afectează pielea", a declarat doctorul Eli Sprecher, cel care a condus acestui studiu.