Apelul care te lasă fără bani. Metoda folosită de infractori

Apelul care te lasă fără bani. Metoda folosită de infractori Înșelătorie. Sursa foto: Pixabay

Apeluri telefonice false. Directoratul Național de Securitate Cibernetică anunță că continuă campania de apeluri „spoofed” în care atacatorii se prezintă la telefon drept angajați ai DNSC. Așadar, campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) continuă.

Apeluri telefonice false. Cum funcționează tentativa de fraudă

Experții mai spun că persoana este contactată de pe un număr de telefon care pare a fi asociat DNSC. În realitate, numărul afișat pe ecranul destinatarului nu este numărul real al apelantului.

Pentru a atrage potențiale victime în capcană, atacatorii folosesc o tehnică numită SPOOFING, în care atacatorul folosește tehnologia Voice over IP (VoiceIP) pentru a apela victima, preluarea informațiilor de contact făcându-se fără acordul instituție sau a persoanei fizice. Este nevoie doar de cunoașterea numărului de telefon sau a detaliilor de contact ale acestora. Astfel, nu se pot bloca astfel de inițiative la nivelul furnizorului de servicii telecom.

Dacă răspunzi la astfel de numere de telefon ești bun de plată

Din păcate, spun experții de la DNSC, există instrumente online care oferă astfel de servicii de tip spoofing, de cele mai multe ori în regim de plată pe minut de conversație. Însă atacatorii nu depind de aceste servicii și își pot crea propriul instrument de acest fel cu resurse relativ limitate. Este necesară doar ascunderea numărului inițial și înlocuirea lui cu o imagine falsă. Atacatorii se folosesc de această imagine falsă pentru a câștiga încrederea victimei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atacul începe cu un apel de la o persoană care pretinde că este angajat al Directoratului, folosind nume fictive precum Alexandru IONESCU, Anderei POPA etc. și afirmă că dorește să ajute victimele să recupereze sumele pierdute. Solicită apoi următoarele date personale: nume complet, cod IBAN și ultimele 6 cifre din CNP. În realitate, în spatele apelurilor se află atacatori care impersonalizează angajați DNSC.

May be an image of 1 person, phone and text that says 'Tentativă de fraudă telefonică prin uzurparea identității DNSC G ERNU HOMANTE DIRECTORATUL NAȚIONAL DE SECURITATE CIBERNETICĂ'Apeluri telefonice. Sursa foto: DNSC

DNSC recomandă multă atenție cu privire la aceste apeluri telefonice

  • DNSC nu va apela niciodată utilizatorii pentru a le promite oportunitatea de recuperare a sumelor pierdute.
  • DNSC nu va cere niciodată utilizatorilor să furnizeze telefonic date cu caracter sensibil (date personale, de autentificare, sau de carduri bancare), în urma unor apeluri efectuate de instituție.
  • Verificați întotdeauna autenticitatea apelurilor de la o autoritate sau instituție, printr-un canal de comunicare separat, în special dacă vi se solicită date cu caracter sensibil.
  • Raportați astfel de apeluri către organizația impersonalizată pentru a atrage atenția cât mai rapid asupra noilor scenarii folosite de atacatori în astfel de inițiative frauduloase.

În cazul în care ați furnizat date de card, sesizați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit, depuneți o plângere la Poliție și notificați DNSC (telefon 1911 sau alerts@dnsc.ro), se arată în comunicatul DNSC.