Evenimentul Zilei > Actualitate > Apartamentele noi sunt mai scumpe la dezvoltatori
Apartamentele noi sunt mai scumpe la dezvoltatori

Apartamentele noi sunt mai scumpe la dezvoltatori

Cei care vor să-şi cumpere o locuinţă nouă ar trebui să caute variante mai ieftine pe site-urile de anunţuri şi în ofertele fondurilor de investiţii, şi abia după aceea să se prezinte direct la dezvoltatori.

Două locuinţe similare, două preţuri diferite. În ciuda reducerilor şi a ofertelor speciale promovate de dezvoltatorii imobiliari, apartamentele noi sunt mai ieftine dacă sunt cumpărate de la terţi. Diferenţele pot fi de 15, până la 20%.

Este vorba fie despre fonduri de investiţii, care au achiziţionat în fază de proiect, fie despre persoane fizice care ar fi vrut să se mute acolo, dar acum nu se mai califică pentru obţinerea unui credit. Şi pentru că apartamentele sunt gata, iar ei trebuie să se mute, caută amatori. Astfel de anunţuri pot fi găsite la agenţii, pe site-urile imobiliare sau pe forumurile ansamblurilor.

"Dacă nu cedez antecontractul, pierd tot"

Mihaela a achiziţionat un apartament de două camere în cartierul bucureştean Titan, în urmă cu peste un an, la preţul de 56.990 de euro plus TVA. Locuinţa de 63,7 mp a fost finalizată anul acesta şi include în preţ o boxă şi un loc de parcare.

"Între timp însă, eu a trebuit să-mi schimb jobul, am un salariu mai mic, nu mai pot să iau credit de la bancă. Trebuie să cedez antecontractul, altfel voi pierde tot, chiar şi avansul de 17.000 de euro pe care l-am achitat deja", spune femeia. Până acum, a primit doar câteva oferte.

La dezvoltatorul complexului rezidenţial, aceeaşi locuinţă costă 67.000 de euro plus TVA şi include doar boxa, fără locul de parcare.

Cumpărătorii mai multor locuinţe au avut discounturi

Aceeaşi situaţie se întâmplă şi în cazul "magazinelor de case", investitori care au achiziţionat sute de locuinţe şi pe care speră acum să le revândă. În incinta complexului Ten Blocks, din cartierul Militari, un apartament de trei camere costă, la dezvoltator, 106.000 de euro cu TVA inclus, plus un loc de parcare. Acelaşi produs poate fi achiziţionat însă mai ieftin la Be Igloo, cu 92.820 de euro.

"Noi vindem apartamentele pe care fondul de investiţii norvegian Romanian Investment le-a achiziţionat în urmă cu aproximativ trei ani. Acum, când acestea sunt gata, le vinde către consumatorii finali. Se poate întâmpla ca preţurile noastre să fie mai mici decât cele practicate de dezvoltator", spune Nimrod Zvik, director de marketing Be Igloo.

În aceeaşi situaţie este şi Benevo, care vinde apartamente într-un complex din Colentina. O locuinţă de două camere cumpărată de la Benevo costă 71.000 de euro, în timp ce direct de la dezvoltator preţul e de 75.000 de euro.

"Aceasta este o promoţie, preţul e de fapt ceva mai mare", a precizat reprezentantul companiei GTC, aflat în cadrul târgului imobiliar care a avut loc în Capitală săptămâna trecută.