Antonescu vrea să facă pace cu Tăriceanu

Antonescu vrea să facă pace cu Tăriceanu

Crin Antonescu îşi face calculele pentru prezidenţiale, încercând să elimine din start orice problemă pe care i-ar putea-o crea taberele din PNL.

Primul pas: o reconciliere cu fostul şef al liberalilor, Călin Popescu-Tăriceanu, şi cu apropiaţii săi. Strategia liderului PNL nu este însă tocmai pe placul „locotenentului” său, primvicepreşedintele Ludovic Orban.

Cazul Năstase, motiv de dispută

Primul pas făcut de Antonescu către reconciliere a constat într-un şir de laude adus ieri lui Călin Popescu- Tăriceanu, în calitatea sa de lider al deputaţilor PNL. Şi asta în condiţiile în care Ludovic Orban are de gând ca, în şedinţa Biroului Politic, să îl facă responsabil pe Tăriceanu că ar fi adus prejudicii de imagine partidului prin votul dat de PNL, alături de PSD, pentru blocarea în Cameră a cererii procurorului general de începere a urmăririi penale a lui Adrian Năstase, în dosarul „Zambaccian 1”. Mai mult, prim-vicele liberal, care nu a participat la şedinţa cu pricina, deşi este deputat, vrea să propună adoptarea unei rezoluţii potrivit căreia PNL să fie de acord cu trimiterea în faţa anchetatorilor a oricărui actual sau fost ministru.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu un pas înainte însă, Antonescu a ţinut ieri o pledoarie pro- Tăriceanu despre care a spus că nu are ce să-i repoşeze în privinţa votului în cazul Năstase. El a spus că deputaţii PNL n-au făcut zid în jurul fostului ministru PSD, fiind vorba, de fapt, de nişte proceduri care trebuie respectate atât de parlament, cât şi de Parchet. Concurenţă pentru postul de şef de campanie

Strategia lui Antonescu are un singur scop: găsirea unui şef de campanie pentru prezidenţiale care să aducă rezultate. Variantele pe care şeful PNL le are în vedere, în acest moment, sunt Ludovic Orban, Relu Fenechiu sau tandemul Bogdan Olteanu-Dan Motreanu, aceştia din urmă apropiaţi ai lui Tăriceanu. Toţi cei luaţi în calcul au un element comun, in-fluenţa în filiale. Ludovic Orban este primvicepreşedinte şi are un cuvânt greu de spus în cazul conducerilor organizaţiilor. Relu Fenechiu îi controlează pe liberalii din Moldova. Bogdan Olteanu şi Dan Motreanu au rămas şi ei influenţi în filialele care la congres l-au susţinut pe Tăriceanu.

Crin Antonescu a spus, în cadrul unei şedinţe de partid, că a vorbit cu fiecare dintre aceştia şi urmează să decidă cine îi va conduce campania. Aceste afirmaţii, făcute în absenţa lui Orban, l-au iritat pe acesta din urmă, care ar fi dorit să aibă o poziţie privilegiată, dat fiind sprijinul pe care i l-a acordat lui Antonescu la congres. Discuţiile pe această temă au survenit după ce şeful de campanie de la europarlamentare, Rareş Mănescu, a anunţat că nu vrea să fie şi şeful campaniei prezidenţiale.

Despre preşedinţi şi analişti Faptul că nu are şef de campanie nu-l împiedică pe Antonescu să-i atace pe ceilalţi prezidenţiabili. Despre Mircea Geoană spune că nu va intra în turul al doilea, iar despre Traian Băsescu că nu a făcut nimic de cinci ani de când a fost ales preşedinte. „Domnul Băsescu este foarte priceput în a afirma enunţuri corecte, însă, din păcate, societatea aşteaptă altceva de la un preşedinte, aşteaptă să le pună în practică. Altfel suntem doar nişte analişti şi nu avem nevoie să fim preşedinte pentru asta”, a spus Antonescu.