Evenimentul Zilei > Actualitate > Antonescu: Băsescu 2011 este Hitler 1944. „Vorbește ca un bețiv la cârciuma satului”
Antonescu: Băsescu 2011 este Hitler 1944. „Vorbește ca un bețiv la cârciuma satului”

Antonescu: Băsescu 2011 este Hitler 1944. „Vorbește ca un bețiv la cârciuma satului”

Liderul PNL Crin Antonescu l-a criticat dur pe Traian Băsescu pentru declarațiile cu privire la abdicarea Regelui Mihai. Președintele PNL spune că Băsescu a vorbit "ca un bețiv la cârciuma satului". Antonescu a susținut într-o declarație la Ploiești că Băsescu a reluat declarația lui Hitler din 23 august 1944 când spunea că "Regele Mihai a trădat și a predat România puterii sovietice". Cu câteva ore înainte, Antonescu, printr-o scrisoare deschisă, îi prezentase scuze regelui Mihai pentru "agresiunea stupidă" a unui "apatrid moral". Liderul liberal a manifestat în câteva rânduri simpatii monarhiste.

"Declaraţia preşedintelui seamănă până la identitate cu declaraţiile lui Adolf Hitler din 25 august 1944. Atunci, Adolf Hitler a declarat la radioul Reich-ului "Regele Mihai a trădat România" şi "Regele Mihai a predat România puterii sovietice". Ca declaraţia aceasta a lui Adolf Hitler din 1944 să fie reluată de şeful statului român în 2011 este absolut inacceptabil", a afirmat azi Crin Antonescu într-o conferință de presă. 
Președintele PNL a afirmat că "este extraordinar de grav şi dureros şi ruşinos că Traian Băsescu este primul şef de stat al României dintre toţi, cu comunişti cu tot, care-şi permite să discute momente esenţiale din istoria României în tr-o astfel de manieră".
"Niciun şef al statului român, de la Alexandru Ioan Cuza şi până la Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, nu şi-au permis să discute ca la cârciumă despre istoria României. Deci nu te poţi duce ca un beţiv la cârciumă când eşti şeful statului să-ţi dai părerea tu asupra istoriei naţionale şi asupra simbolurilor naţionale", a spus Antonescu.
Scrisoarea lui Antonescu
Cu câteva ore înainte, Antonescu, printr-o scrisoare deschisă, îi prezentase scuze regelui Mihai pentru "agresiunea stupidă" a unui "apatrid moral".
"Majestate, vă scriu în numele tuturor românilor, republicani sau monarhişti, care-şi iubesc ţara şi îşi respectă istoria. Aţi fost jignit încă o dată şi am fost cu toţii jigniţi încă o dată de către un apatrid moral, care se află astăzi, vremelnic şi din ce în ce mai abuziv, în fruntea statului român. În numele tuturor compatrioţilor mei care Vă respectă ca pe un simbol al istoriei noastre, Vă cer eu iertare pentru această agresiune stupidă şi ticăloasă", i se adresează Antonescu Regelui Mihai.
Liderul PNL îi mai scrie regelui Mihai că românii sunt alături de Majestatea Sa pentru ceea ce a reprezentat şi reprezintă, "din respect pentru istoria şi demnitatea României".

Preşedintele Traian Băsescu l-a acuzat miercuri seară de "trădare" pe Regele Mihai pentru abdicarea sa în 1947, catalogându-l drept "slugă la ruşi", spre deosebire de Ion Antonescu care în mod nedrept a rămas în istorie stigmatizat ca un criminal de război.

"Tot continuăm să considerăm că abdicarea regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare al interesului naţional al României, abdicarea. Din partea regelui, ăsta e punctul meu de vedere (…) Trebuie să recunoaştem că noi încă nu ne aşezăm corect valorile, de exemplu, pentru noi toţi şi pentru istorie Antonescu rămâne responsabil de holocaustul împotriva evreilor şi ţiganilor, ducerea lor în Transnistria, nu ştiu ce… Nimeni nu spune că statul român avea un şef de stat atunci, ăsta era doar prim-ministru. Unora le dăm averile, iar pe alţii îi considerăm criminali de război, şeful de stat şi primul ministru doar pentru că unul a fost slugă la ruşi şi a lăsat ţara prin abdicare îl iertăm de toate păcatele?", a spus Băsescu, în cadrul unei emisiuni la B1 Tv.
CITIȚI ȘI:

  • Traian Băsescu: Regele Mihai a fost slugă la ruşi
  • Reacţia Regelui Mihai la acuzele preşedintelui Traian Băsescu
  • Cristian Preda mută cu regele Mihai contra lui Băsescu

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: