Concret, CE solicită statelor membre să oprească răspândirea liberă a drogului numit mefedronă pe teritoriul UE, prin impunerea unor măsuri de control asupra acestuia. Mefedrona este deja ilegală în 15 ţări UE. Acest drog este asociat morţii a cel puţin 37 de persoane în Regatul Unit şi Irlanda, potrivit unui comunicat al executivului UE.
„Mefedrona este un drog periculos care este disponibil pe internet şi pe stradă. Acest drog a fost deja responsabil de moartea unor persoane, de aceea invit guvernele să acţioneze rapid în vederea controlării şi incriminării lui”, a declarat Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar european pentru justiţie.
În prezent, guvernele UE trebuie să decidă, prin vot cu majoritate calificată în Consiliu, dacă vor pune în aplicare aceste măsuri.

Interzis în 15 ţări, printre care şi România
Mefedrona, precizează Comisia Europeană, este un stimulant ale cărui efecte fizice sunt comparabile cu cele produse de ecstasy (MDMA) sau cocaină. Se vinde în principal sub formă de praf, dar şi de capsule sau tablete, pe internet, în magazine etnobotanice, colo unde este legal, sau de către traficanţi pe stradă.
O evaluare ştiinţifică a riscurilor efectuată de Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT), stabilit la Lisabona, a indicat că mefedrona poate cauza probleme grave de sănătate şi poate duce la dependenţă, iar în Europa s-au înregistrat câteva cazuri de deces asociate consumului de mefedronă, potrivit Comisiei.
La începutul acestui an, mefedrona, comercializată în magazinele etnobotanice din România sub mai multe nume, printre care Special Gold sau sare de baie, a fost inclusă pe lista substanţelor controlate, după ce a ucis mai mulţi tineri.