Kaczmarek, un fost apropiat al Partidului Lege si Justitie (PiS), al fratilor Kaczynski, il acuzase pe premier ca foloseste serviciile secrete pentru a intercepta telefoanele membrilor guvernului si ale jurnalistilor. Arestarea lui Kaczmarek a starnit nemultumirea liberalilor din opozitie, care l-au acuzat pe premier ca incearca sa-si ascunda abuzurile, inaintea alegerilor anticipate programate pentru octombrie.

Parchetul a precizat ca Janusz Kaczmarek a fost arestat in paralel cu Konrad Kornatowski, fostul sef al politiei poloneze, si cu Jaromir Netzl, presedintele companiei de asigurari PZU. „Au fost arestati pentru obstructionarea justitiei in cazul anchetei referitoare la o scurgere de informatii despre operatiunea anticoruptie de la Ministerul Agriculturii”, a declarat purtatorul de cuvant al Parchetului.

Watergate de Varsovia

Motivul arestarii coincide cu cel al demiterii lui Kaczmarek din functia de ministru de interne, la inceputul lunii august. Opozitia, reprezentata de liberalii din Platforma Civica, a atras insa atentia ca fratii Kaczynski nu vor decat sa musamalizeze tacticile folosite pentru controlarea adversarilor politici.

Scandalul a inceput in momentul in care fostul ministru de interne a declarat, in cursul audierii de catre o comisie parlamentara, ca premierul Jaroslaw Kaczynski si ministrul justitiei Zbigniew Ziobro au pus sub ascultare telefoanele celor doi viceprim-ministri care conduceau partidele aliate cu PiS.

Acuzatiile, respinse cu fermitate de primul-ministru, urmau sa fie probate de parlament, care dorea si audierea fostului sef al politiei, Konrad Kornatowski. Arestarea acestuia, alaturi de cel care a initiat acuzatiile, fostul ministru de interne, a pus capat incercarilor de a clarifica abuzurile guvernului, a apreciat opozitia liberala.