Antarctica se dezintegrează

Antarctica se dezintegrează

Imagini surprinse de sateliţi americani arată că o bună porţiune din masiva Banchiză Wilkins a Antarcticii s-a dezintegrat din cauza schimbării rapide a climei, în regiunea care se încălzeşte rapid a continentului, a anunţat US National Snow and Ice Data Center (NSIDC), de pe lângă Universitatea Colorado.

Potrivit NSIDC, zona afectată măsoară 414 km2, iar dezintegrarea ei a început pe 28 februarie prin desprinderea bruscă de pe flancul sudvestic al banchizei a unui aisberg lung de 25,5 km şi lat de 2,4 km.

Mişcarea a declanşat desprinderea unui bloc de 569 km2, din care 414 km2 s-au topit deja. Banchiza Wilkins, care are o suprafaţă totală de 12.950 km2, mai este actualmente susţinută doar de o fâşie subţire de gheaţă, de 5,6 km, întinsă între două insule, a explicat Ted Scambos, directorul ştiinţific al NSIDC.   „Dacă gheaţa va continua să se topească, această fâşie se va fărâma şi în cursul următorilor ani se va pierde probabil aproximativ jumătate din suprafaţa banchizei“, a adăugat el. Wilkins este cea mai mare banchiză de gheaţă a Antarcticii, precizează AFP. În ultimii 50 de ani, Peninsula Antarctică (vestul continentului alb) a înregistrat cea mai mare creştere a temperaturii medii locale de pe glob, cu un ritm de 0,5 ºC per deceniu.

Ne puteți urmări și pe Google News