ANDREI CRACIUN: Comunismul, pe Calea Victoriei

ANDREI CRACIUN: Comunismul, pe Calea Victoriei

Peste doar cinci ani, generatia "Google Me", generatia care nu-si va mai aminti ca a existat si viata inainte de internet, va ajunge la maturitate si va trebui, cum-necum, sa duca pamantul asta mai departe.

Si asta nu o spun eu, o spun niste cercetatori respectabili. Eu doar o citesc pe un WallDisplay, sau cum s-o numi panza aia alba a retroproiectoarelor, o citesc la o prezentare despre presa viitorului. 

Scriu randurile astea cu pixul, apasat, cu bucle mari, cu litere incolonate spre dreapta, ca lovite de crivat, cum am invatat in clasa intai de la tovarasa invatatoare Zelerin Paula. Scriu idei pe o bucata de ziar la un birou din redactie, ca sa nu uit sa le bat mai tarziu la calculator. Si ma gandesc nostalgic la viata mea de dinainte de internet, cand n-aveam blog si nu-l ascultam pe Vasile Seicaru pe YouTube, ci doar la un casetofon chinezesc pe care scrijelisem cu un cui numele unei mari firme de electrocasnice.

Celor care traiesc pentru a „googali” nu prea stiu cum sa le spun ceea ce urmeaza pentru a nu parea total decrepit. Canalele de comunicare dintre noi au fisuri, pentru ca m-am nascut la intersectia dintre lumea care a fost si cea care va veni.

La Muzeul National de Istorie, pe Calea Victoriei, la numarul 12, vor gasi o expozitie despre comunismul in Romania (1945-1989).  Acolo e viata parintilor si a bunicilor lor, un pic din copilaria mea si a celor care privim inspre generatia virtuala cu o combinatie de oftica si regret.

„Singur. Aceeasi strangere a stomacului. Cui sa dai un telefon? Cui sa spui? Un gol acut in jur. Sunt pagini gri despre uzura, oboseala cronica, deznadejde, risipire, despre lipsa oricarei sperante a acestor zile lipsite de sens, pe care le resimt ca o greutate de metal pe umeri. Sunt prezente, traiesc in mine, ma misca, ma cara prin oras, vorbesc in locul meu.”

Asa scria Stelian Tanase in „Acasa se vorbeste in soapta”, un jurnal al ceausismului tarziu si ingrozitor. As vrea ca toti care trec zilele astea prin Bucuresti sa mearga pe Calea Victoriei, la numarul 12. Si sa inteleaga ce au pierdut romanii in comunism.

Ne puteți urmări și pe Google News