Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Analizele de sânge pentru anticorpi, cheia combaterii pandemiei de coronavirus?
Analizele de sânge pentru anticorpi, cheia combaterii pandemiei de coronavirus?

Analizele de sânge pentru anticorpi, cheia combaterii pandemiei de coronavirus?

Ni se comunică în fiecare zi cifre: în România sunt 433 de persoane infectate cu coronavirus, în Italia 59.138, în Elveția 7.014. Dar acestea sunt numai cazurile confirmate. Cât de mare este amploarea pandemiei de coronavirus, nu știe nimeni cu adevărat. Aici e, de altfel, și cheia problemei. Dacă autoritățile ar reuși să-i depisteze pe toți cei care au contractat coronavirusul și să răspundă unor întrebări cruciale, pandemia ar putea fi stopată Iată ce scrie revista americană Science.

“Câte cazuri de COVID-19 au scăpat nedepistate? Iar cei cu cazuri mai puțin grave – poate atât de puțin grave încât le-au confundat cu o simplă răceală sau cu vreo alergie – sunt oare imuni în fața unei noi infecții? Dacă așa ar sta lucrurile, ei ar putea încetini răspândirea pandemiei într-un stadiu incipient.

Răspunsul la aceste întrebări este crucial pentru gestionarea pandemiei și pentru previziunile legate de evoluția ei. Dar răspunsurile nu vor veni de la diagnozele bazate pe ARN la care sunt supuși acum zeci de mii de oameni. Prin ele se caută prezența virusului în nas sau în gât pentru a se vedea dacă există semnele unei infecții. Dar cercetătorii trebuie să analizeze sângele unei persoane și ca să caute anticorpi împotriva noului virus cu sindrom acut respiratoriu, cunoscut sub numele de coronavirus 2 (SARS-CoV-2). Asemenea teste ar putea depista și infecțiile incipiente, dar, ceea ce este mult mai important, ar arăta dacă o persoană a mai fost infectată și în trecut, întrucât organismul reține anticorpii împotriva agenților patogeni pe care i-a învins deja.

Laboratoare și companii din întreaga lume s-au întrecut în a face teste pe tema anticorpilor, iar câteva au fost folosite în mici experiențe și au obținut aprobare de comercializare, printre acestea numărându-se și câteva din China. Dar până acum, date pe scară largă despre aceste teste  – de exemplu, cele care ar arăta a câta parte din populația Wuhanului, orașul chinez cel mai afectat de pandemie, este acum imună – încă lipsesc sau deocamdată nu au fost anunțate public. Cercetătorii speră ca situația să se schimbe în curând pe măsură ce testele vor deveni tot mai numeroase.

O nouă rețetă ar face ca laboratoarele să aleagă între a aștepta sau a cumpăra testele care se comercializează. Ieri, Florian Krammer, virolog la Școala de Medicină Icahn de la spitalul Mount Sinai, și colegii săi au postat un text în care este descrisă testarea unor anticorpi la SARS-CoV-2, efectuată de ei, și niște instrucțiuni vizând multiplicarea acestor teste. Este vorba despre primul document de acest fel difuzat la o scară atât de largă, iar el mai spune că  procedeul este destul de simplu, astfel încât și alte laboratoare l-ar putea studia cu ușurință”, după care ar putea comasa rapid mai multe date cu privire la exactitatea și la specificul testului. Dacă la asta se adaugă și crescânda comercializare a testelor, asta înseamnă că s-ar putea ca în curând să se găsească niște răspunsuri importante legate de imunitatea în fața virusului COVID-19 și a infecției provocate de acest virus nou, mai spune el.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE